Print this page

Lekár na kameru Markízy vysvetľoval, ako berie "dary", aj od chudobných

Posledné dni vyšli na povrch prípady známych lekárov, ktorí brali úplatky - šéf detskej urológie bol zadržaný priamo s peniazmi, kardiológ Viliam Fischer mal podľa policajtov zobrať okrem troch tisícok aj dve kačky.

 


Televízia Markíza priniesla v Televíznych novinách vyjadrenie všeobecný lekára Petra Liptáka, ktorý v prijímaní "darov" od pacientov nevidí problém a sám ich priamo na kameru priznal.

 


„Ja to robím tak, že od svojich pacientov prijímam dary," povedal v rozhovore pre redaktorku Markízy Barboru Demešovú lekár, ktorý je, ako povedala, celebritou všeobecného lekárstva. Na takýchto „daroch" príjme každý rok 5 tisíc eur. A sú aj iné, nefinančné, jedna pacientka mu napríklad dala kolekciu obrazov. To, že berie takéto dary, vysvetľuje tým, že zdravotníctvo funguje neefektívne a poisťovne posielajú lekárom málo peňazí. „Život nás tlačí k tomu, že musím prijať akúkoľvek pomoc, aj finančnú."

Lekár bez problémov odpovedal aj to, že väčšinou takéto dary berie od chudobných ľudí a nemá s tým problém. „Nie je mi to vôbec nepríjemné, pretože ja tie peniaze potrebujem." To, že tí ľudia už raz za ponúknutú službu zaplatili formou odvodov do systému a lekári požadujú platbu ešte raz, nepovažuje za problém. Na otázku redaktorky, či je podľa neho v poriadku, ak si tie peniaze berie lekár znova, formou úplatku, lekár povedal: "V tomto prípade je to v poriadku, lebo oni síce zaplatili, ale oni k lekárovi nedorazili." A keď niekto nemá peniaze, tak má podľa neho smolu. Pričom on by to úplatok nenazýval.

Reportáž, hneď po odvysielaní vyvolala u ľudí pobúrenie a tisícky rozhorčených reakcií.

Aktualizácia 10. februára: Lekár Lipták označil reportáž o úplatkoch za mediálnu manipuláciu Markízy