Print this page

RTVS odmieta obvinenia zo zaujatosti zo strany Aliancie za rodinu Reprofoto: RTVS

Aliancia za rodinu vydala dnes protestné stanovisko k diskusnej relácii RTVS. Aktualizácia o stanovisko RTVS.

 

 

Podľa Aliancie diskusná relácia Tvárou v tvár, ktorú RTVS vysielala 13. marca, bola nevyvážená.

Moderátor relácie Rácz Vince mal v relácii obhajkyňu rovností práv žien a detí, literárnu vedkyňu a gender špecialistku Lillu Bolemant.

„Ako je možné, že televízia, ktorá odmietla spoty o rodine bez toho, aby ich videla, a ktorá sa dokonca nebojí cenzurovať kázne náboženského vysielania, nemá problém vysielať celú reláciu bez protistrany," píše hovorkyňa Aliancie Anna Verešová. „Jediný hosť relácie jednostranne obhajuje kontroverznú gender teóriu o tom, že človek má síce biologické pohlavie, ale jeho ženský či mužský rod je meniteľný, ba dokonca, že existujú viac ako dve sociálne pohlavia. Zároveň hosť spolu s moderátorom navodzujú v divákovi dojem, že tí, ktorí majú problém s gender ideológiou, nechcú dopustiť rovnocennosť žien a že nerozumejú pojmom rod/gender," dodala Verešová.

Anton Chormík z Aliancie si myslí, že Aliancia mala byť prítomná v relácii. „Organizácie podporujúce rodinu boli dehonestujúco nazvané, ako „takzvané" organizácie podporujúce rodinu len preto, že v referende hovorili o manželstve muža a ženy a o tom, že aj pri adopcii deti majú právo na otca aj mamu. Čo je však na tomto patriarchálne? Prečo sme nemali možnosť reagovať?" píše Chromík.

Aliancia podáva na RTVS sťažnosť na Radu pre vysielanie a retransmisiu. „Sme presvedčení, že došlo k vážnemu porušeniu zákona. Odmietame propagovanie kontroverzných nevedeckých teórií vo verejnoprávnych i komerčných médiách. Nechceme, aby v deťoch aj dospelých vyvolávali zmätok bez možnosti podania iného názoru," píše Chromík.

Aktualizácia 17:40 o stanovisko RTVS:
"RTVS odmieta obvinenia zo zaujatosti a nestrannosti zo strany Aliancie za rodinu. Relácia Tvárou v tvár je profilovou reláciou národnostného vysielania RTVS v maďarskom jazyku, v ktorej divákom predstavujeme osobnosti verejného, vedeckého a umeleckého života. Hovoria o svojej práci, pričom ide o vyjadrenie ich názoru na nimi bádanú oblasť a je prirodzenou súčasťou rozhovoru. Tvárou tvár je relácia, v ktorej sa vystriedali rôznorodé osobnosti, vrátane cirkevných predstaviteľov a konzervatívnych, verejne činných ľudí.

Požiadavka § 16 Zákona o vysielaní a rentransmisii na vyváženosť a nestrannosť sa týka spravodajských a politicko-publicistických relácií, čo relácia Tvárou v tvár nie je. RTVS tiež odmieta účelové spájanie neodvysielanej bohoslužby, vzhľadom na spornú homíliu počas kampane na referendum, v ktorej boli porušené ustanovenia Zákona o RTVS, s profilovou reláciou, ktorá nemá a nebude mať ambíciu formovať politické a svetonázorové postoje divákov, najmä nie v čase akejkoľvek kampane."