Porota Novinárskej ceny skritizovala úroveň moderátorov diskusií. Cenu neudelila

Porota Novinárskej ceny skritizovala úroveň moderátorov diskusií. Cenu neudelila Ilustračné foto RTVS

Každoročne udeľuje odborná porota v rámci Novinárskej ceny aj cenu v kategórii Najlepší rozhovor, beseda, diskusia v elektronických médiách.

 


Aj keď tento rok bolo prihlásených viacero príspevkov, porota sa rozhodla hlavnú cenu neudeliť a nevyhlásila ani nominácie. Prihlásené príspevky podľa nej dostatočne nenaplnili štatút súťaže, ktorý hovorí, že cieľom súťaže je podporiť jedinečné práce, ktoré vynikajúcim spôsobom zachytávajú problematiku dnešnej spoločnosti, a tým prispievajú k jej skvalitňovaniu. „Práve absencia skutočne aktuálnych, spoločensky dôležitých tém, ktoré by do verejného diskurzu prinášali nové podnety, je už druhý rok významným deficitom kategórie," píše sa vo vyhlásení, ktoré pre Omédiách.com poskytol vyhlasovateľ súťaže OSF.

 

V porote bola mediálna konzultantka Stanislava Benická, bývalý redaktor a moderátor rádia Twist Karol Lovaš, ktorý je dnes kňazom a spisovateľom, a zahraničný reportér Českého rozhlasu Petr Vavrouška.

Odporúčame aj: Viťazi Novinárskej ceny sú známi

Podľa poroty prihlásené príspevky – až na výnimky - nespĺňali profesionálne požiadavky na tento žáner. „Prínos moderátorov, ich pridaná hodnota pre konečnú vyznenie príspevkov/relácií boli vo väčšine prípadov minimálne. Ich úloha sa často obmedzila len na udeľovanie slova, namiesto vedenia dialógu. V mnohých prípadoch bola neuspokojivá aj úroveň jazykového prejavu," píše porota.

Porota si uvedomuje, že v supervolebnom roku časť kapacít vysielateľov odčerpali „povinné jazdy" - predvolebné diskusie a rozhovory. Tento typ príspevkov tvoril aj veľkú časť prihlásených. "Pohybovali sa v predvídateľnom argumentačnom rámci, nezaujali ani výnimočnosťou obsahu, ani formy. Potvrdili skôr bezradnosť tvorcov v politických diskusiách."

Porota nechce povedať, že medzi hodnotenými príspevkami neboli žiadne zaujímavé príspevky/relácie. "Vo väčšine prípadov ich kvalitu však nevytvorili autori, ale respondenti: sila ich osobností, ich fascinujúce životné príbehy a rozprávačské umenie."

V súčasnosti rozhovory a diskusie má hlavne TA3, kde ich moderuje Peter Bielik a Norbert Dolinský, na RTVS hlavnú politickú reláciu moderuje Martin Strižinec a Braňo Dobšinský.

Minulý rok získal hlavnú cenu Štefan Hríb za rozhovor s Karolom Sidonom s názvom Svet rabína v relácii Večer pod lampou na RTVS.

„Uvedomujeme si, že výsledky RTVS z posledných rokov vzbudzujú vysoké očakávania u odbornej aj u laickej verejnosti, a preto pozorne vnímame kritiku. Niektoré z výhrad poroty sú však podľa nás mimo cieľa diskusných relácií – priniesť divákovi a poslucháčovi nové aspekty a rozmery pozvaných hostí a diskutovaných tém. Označenie moderátorov našich diskusných relácií za „udeľovačov slova" si, napriek rešpektu k členom poroty, nezasluhuje komentár. V tíme máme dlhoročných kvalitných moderátorov aj perspektívnych mladých ľudí, ktorí sa učia od skúsených kolegov," napísala v stanovisku pre Denník N RTVS.