Ako dopadla na polícii kauza Markízy o mníške?

Ako dopadla na polícii kauza Markízy o mníške? Ilustr.foto muzikál Mníšky

Prípadom, ktorý otvorila televízia Markíza, sa zaoberal bulvár, polícia, prokuratúra. Ozvali sa aj nespokojní rodičia, ktorí zveličovanie zo strany médií kritizujú a postavili sa za mníšku.

 

 


Koncom marca priniesla Markíza reportáž o tom, že mníška v Kysuckom Novom Meste ukazovala deťom ako vyzerá utrpenie, tak že niektoré jemne pichla do prsta špendlíkom. „V súvislosti s preberanou témou o utrpení Ježiša Krista a osobným hriechom pre hlbšie pochopenie a vcítenie sa do problematiky mohli deti dobrovoľne a bez akéhokoľvek nútenia precítiť jemnú bolesť," citovala Markíza rehoľnú sestru, ktorá učí náboženstvo. Markízu upozornila matka jedného prváka, ktorá si všimla ranku na ruke svojho dieťaťa.

O prípade následne písal čas.sk, topky.sk aj pluska.sk. Prípadom sa zaoberala škola. Rehoľná sestra, ktorá cíti z celého prípadu smútok a krivdu, sa podľa pluska.sk rodičom ospravedlnila a už učí na inej škole. Prípadom sa zaoberala aj polícia na základe podnetu prokuratúry. Podnet na prípad dal anonym na základe reportáže v televízii.

Polícia prípad preverovala ako podozrenie z ublíženia na zdraví v štádiu pokusu. Záver polície hovorí, že nešlo o trestný čin, nanajvýš o priestupok. Policajti preto odovzdali prípad Okresnému úradu v Žiline na prejednanie podozrenia z priestupku proti občianskemu spolunažívaniu, píše Postoy.sk, ktorý má informácie od žilinského policajného hovorcu Radka Moravčíka.

Ak by na okresom úrade rozhodli, že rehoľníčka sa dopustila priestupku, hrozí jej maximálne pokuta vo výške 33 eur, píše Postoy.sk.


Niekoľkí rodičia v triede boli z medializácie rozhorčení a napísali prehlásenie, v ktorom sa mníšky zastali. "Po rozhovore s našimi deťmi konštatujeme, že sestrička deťom neublížila," napísali podľa agentúry SITA rodičia. Rodičia zároveň protestujú proti zverejňovaným informáciám o prípade.