Print this page

Proti manipulácii ruskej štátnej televízie protestuje aj ÚPN. Píše o nej aj BBC Foto Bratislava 68: ÚPN

Výhrady českej vlády a slovenského ministerstva si všimla aj BBC. Robert Fico tému dokumentu na stretnutí v Moskve neotvoril.

 

 

Ruská štátna televízia Rossija 1 v dokumente "Varšavská zmluva - odtajnené stránky" odvysielanom 23. mája v pasáži o vojenskej invázii a následnej 20-ročnej okupácii Československa sovietskymi vojskami použila klamstvo a staré ideologické klišé, od ktorých sa v nedávnej minulosti postupne dištancovali sovietski aj ruskí predstavitelia, ktorí sa za inváziu a následnú okupáciu aj oficiálne ospravedlnili.

Po výhradách ministerstva zahraničných vecí dokument kritizuje aj Ústav pamäti národa.

Foto: ÚPN"Odsudzujem zľahčovanie a zakrývanie skutočností, ktoré mali pre mnohých občanov bývalého Československa tragické následky. Prezentovanie invázie vojsk Varšavskej zmluvy do bývalého Československa v roku 1968 v dokumente "Varšavská zmluva - odtajnené stránky", ako aj jej ospravedlňovanie, sú v kontexte s následnou 20-ročnou okupáciou Československa sovietskymi vojskami zavádzajúce a nepravdivé," napísal vo vyhlásení ÚPN predseda Správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák.

Okupácia v noci z 20. na 21. augusta 1968 27 vojenskými divíziami zo Sovietskeho zväzu, Maďarska, Bulharska, Poľska a NDR s 500 000 vojakmi, viac ako 6 300 tankami, 2 000 delami a 800 lietadlami nebolo žiadnou internacionálnou pomocou, ale vojenskou okupáciou a porušením medzinárodného práva. Zahynulo pri nej najmenej 108 ľudí a ďalšie stovky boli ťažko zranených.

Okupácia zastavila proces demokratizácie a pomaly odštartovala normalizáciu, ktorá priniesla ďalšie obete v podobe zmarených nádejí a osudov mnohých jednotlivcov, i celých rodín v bývalom Československu.

"Účelové prepisovanie histórie a nerešpektovanie skutočnej pravdy vedie napríklad k tomu, že 25 rokov po páde železnej opony sa opätovne stávame svedkami nielen relativizovania pravdy o našej minulosti doma, alebo v zahraničí, ale aj k tomu, že napríklad príslušníci bývalej ŠtB aj naďalej poberajú vysoké výsluhové dôchodky, že páchatelia trestných činov proti ľudskosti spáchaných počas komunizmu sú nepotrestateľní, alebo že vysokému komunistickému funkcionárovi Vasiľovi Biľakovi, ktorý mal priamy podiel na pozvaní vojsk Varšavskej zmluvy do bývalého Československa stojí pamätník v rodnej obci," píše Krajňák, ktorý to považuje za výsmech obetiam komunistického režimu a provokáciu pre všetkých demokraticky zmýšľajúcich občanov.

ÚPN vyjadruje rozhodný protest proti tomu, aby sa 25 rokov po skončení komunistickej totality začalo relativizovať zločinecké obdobie komunizmu vo všetkých jeho formách a vyzýva všetky demokratické sily na Slovensku, aby sa pripojili k protestu a odsúdili takéto a podobne zvrátené totalitné propagandistické prejavy, ktoré hrubo znevažujú pamiatku obetí komunistickej totality a vytvárajú priestor na opakovanie tragédií podobného charakteru.

Podľa SME Robert Fico sa na stretnutí s predsedom Ruskej dumy vyhol zmienke o okupácii z roku 1968, ktorú pred pár dňami ruská vládna televízia Rossija označila za ochranu Československa pred fašistami a NATO.

http://www.sme.sk/c/7837643/fico-z-moskvy-hasil-vztahy-s-ukrajinou.html?ref=cl