Print this page

Televízia zatiaľ spot s karikatúrami Mohameda neodvysielala Záber zo spotu politika

Holandská verejnoprávna televízia dnes údajne kvôli nedorozumeniu neodvysielala spot s karikatúrami islamského proroka Mohameda, ktorý jej poslala strana protiislamského poslanca Geerta Wildersa.


Wilders chcel karikatúry ukázať v rámci vysielacieho času, ktorý televízia prideľuje pre propagáciu jednotlivých strán. Úrady preto varovali holandské ambasády vo svete pred možnými demonštráciami nahnevaných moslimov.

Dvojminútový spot ukazuje karikatúry, ktoré sa vystavovali počas májovej akcie v Spojených štátoch, ktorej sa zúčastnil aj Wilders. Pred miestom konania výstavy neďaleko Dallasu vtedy zaútočili dvaja muži, ktorí postrelili strážneho. Ochranka ich zastrelila.

Holandská televízna stanica NPO1 mala spot vysielať dnes popoludní, vo vysielaní sa ale nakoniec objavil záznam prejavu o migrantoch. Wilders najskôr na sociálnej sieti Twitter označil zmenu programu za "sabotáž", po rozhovore s riaditeľom stanice ale svoju kritiku stiahol a hovoril o "nedorozumení". Karikatúry sa majú vysielať v náhradnom čase, v stredu 24. júna.

Politické strany v Holandsku majú každý rok k dispozícii krátky vysielací čas v televízii a úrady nemajú žiaden vplyv na to, ako ho využijú. Wildersova Strana pre slobodu (PVV) má v dolnej komore holandského parlamentu 12 zo 150 kresiel.

Moslimovia považujú zobrazovanie Mohameda za urážlivé. Čo sa týka testovania hraníc slobody slova, nie je Wilders žiadnym nováčikom. V minulosti pobúril moslimov filmom Fitna (Rozvrat), v ktorom zábery z násilných scén a teroristických činov okomentoval veršami z Koránu. Islam tiež opísal ako "fašistický" a korán prirovnal k Hitlerovej knihe Mein Kampf.