Print this page

V Berlíne odstrelili 160 metrový vysielač, symbol studenej vojny Ilustr. foto wikipedia

V berlínskej štvrti Britz v sobotu odstrelili 160 metrov vysoký rozhlasový vysielač niekdajšieho rádiá RIAS založeného po druhej svetovej vojne v americkom sektore ako "slobodný hlas slobodného sveta".

 

 

Z panorámy nemeckej metropoly tak nezmizla len jedna z jeho najvyšších stavieb, ale aj symbol studenej vojny a rozdelenia mesta.

Vysielač vyčnieval nad Západným Berlínom od roku 1961 a do východnej časti mesta, ktorá bola súčasťou socialistickej Nemeckej demokratickej republiky, sa z neho na stredných vlnách niesla rozhlasová stanica RIAS, čo je skratka pre Rozhlas v americkom sektore, založený už v roku 1946. Počas studenej vojny sa vysielač v Britz stal jedným z najvýkonnejších v Európe, za čo vďačil okrem iného nutnosti súperiť s východonemeckými rušičky signálu.

"Boli to preteky," povedal Reinhard Deuscher, zástupca stanice Deutschlandradio, ktorá od 90. rokov vysielač spravovala. "Rušičky sa dali prehlušiť len lepšími anténami a vyšším výkonom," dodal. Ani to vraj ale nestačilo: "Čím väčšia vzdialenosť od Berlína, tým silnejšie bolo škrípanie, bzučanie a šumenie."
Od roku 2013 vysielač už nebol využívaný a nakoniec sa kvôli príliš vysokým nákladom na údržbu a bezpečnostné opatrenia rozhodlo o jeho demolácii.
Odstrelený nebol len vysielač, ale aj tri bloky, do ktorých boli uchytené kotviace laná. Päťdesiatpäť ton vážiaci kolos sa potom vďaka ťahu zvyšných lán zrútil.