V Bratislave sa natáča nový film Učiteľka od Jana Hřebejka

V Bratislave sa natáča nový film Učiteľka od Jana Hřebejka Foto: PubRes

Film sa bude nakrúcať v Bratislave až do konca augusta a k divákom RTVS a ČT by sa mal dostať na jar budúceho roka.

 

 

V týchto dňoch sa v Bratislave v priestoroch Slovenskej televízie začal natáčať film Učiteľka so Zuzanou Mauréry v hlavnej úlohe.

Príbeh Učiteľky sa odohráva v roku 1983. V jednej predmestskej základnej škole sa stretáva riaditeľka s rodičmi detí jednej z tried. Hľadá spolu s nimi spôsob, ako sa zbaviť učiteľky, bezdetnej vdovy po vysokom armádnom dôstojníkovi. Z priebehu rodičovskej schôdzky postupne vyplynie, akým spôsobom si učiteľka podrobuje rodiny svojich žiakov a manipuluje celým okolím.

 

"Mohol by to byť zaujímavý a originálny film, ktorý by bol starostlivou a pre vnímavého diváka strhujúcou analýzou, ako spoločnosť dokáže byť postupne umŕtvená a vystrašená až k beznádeji z toho, že sa ide čokoľvek zmeniť. Film je o kolektívnej letargii, ktorá môže viesť k tragédii, a o nádeji, ktorú v sebe nesie odmietnutie ľahostajného prizerania sa a prekonanie vlastného strachu," hovorí Jan Hřebejk.

Odporúčame aj: RTVS chystá seriál o podsvetí na Slovensku

 

Okrem Zuzany Mauréry obsadil režisér do hlavných úloh Petra Bebjaka, Zuzanu Konečnú, Csongora Kassaia, Attilu Mokosa, Évu Bándor a Martina Havelku.