Print this page

Šťastný sa musí ospravedlniť Golonkovi - za "komunistu" a „eštebáka" Reprofoto RTVS

„Nech žijú komunisti a eštebáci," zvolal Peter Šťastný, keď prišiel na natáčanie dokumentu pre RTVS. Na čo Jozef Golonka reagoval: „To na koho si myslel? To si trošku mimo a veľmi mimo. Ěštebáci boli iní," reagoval Golonka. Ostrý rozhovor pokračoval a skončil žalobou na súde.

V spore dvoch bývalých hokejistov nariadil súd Petrovi Šťastnému, aby sa ospravedlnil Jozefovi Golonkovi, ktorého označil za komunistu a človeka spätého so Štátnou bezpečnosťou (ŠtB). Napísal to týždenník Plus 7 dní. Šťastný uviedol, že sa proti verdiktu odvolá.

Dlhodobo napäté vzťahy medzi Šťastným a Golonkom vyvrcholili predvlani, kedy sa obaja niekdajší hokejisti dostali do slovnej prestrelky počas natáčania televízneho dokumentu.

Golonka sa voči obvineniam ohradil a podal žalobu na súde. Podľa časopisu Golonka predložil potvrdenie, že nebol členom ŠtB ani komunistickej strany. Súd mu dal za pravdu a prikázal Šťastnému, aby sa ospravedlnil.

Ani jeden zo slávnych hokejistov sa vynesenia verdiktu nezúčastnil. Šťastný podľa týždenníka povedal, že sa proti rozhodnutiu súdu odvolá, Golonka prípad nekomentoval. "Ešte som nevidel, čo je napísané v rozsudku. Kým to nie je právoplatné, nebudem sa vyjadrovať," uviedol.

Spor medzi oboma bývalými hráčmi vypukol už v roku 2006, kedy prišiel Šťastný po olympiáde v Turíne o miesto generálneho manažéra hokejovej reprezentácie. V následnom zápolení o post šéfa Slovenského zväzu ľadového hokeja Šťastný neuspel proti Jurajovi Širokému, ktorého okrem iného obvinil zo spolupráce s ŠtB. Na stranu Širokého sa vtedy postavil tiež Golonka.