Print this page

Vášáryová, Roden, Craig a ďalší umelci podpísali petíciu európskych filmárov za utečencov Foto: magdavasaryova.sk

S výzvou pod titulkom For a Thousand Lives: Be Human (Pre tisíc životov: Buďte humánni) sa  stovky umelcov a ďalších pracovníkov filmového priemyslu obrátili na európske vlády a Európsku úniu.

 

 

Poslankyňa Národnej rady Magdy Vášáryová, režisér Jiří Menzel a herec Karel Roden sú medzi desiatkami európskych filmových osobností, ktoré podpísali petíciu na podporu státisícov utečencov, ktorí idú do Európy.

Dokument podpísala napríklad aj poľská režisérka Agnieszka Holland, posledný predstaviteľ Jamesa Bonda - britský herec Daniel Craig či francúzska herečka Juliette Binocheová. Celý zoznam. 

Signatári textu vyzývajú úniu, aby zabezpečila utečencom právnu ochranu a náležitú infraštruktúru pre bezpečné podanie žiadostí o azyl bez toho, aby boli nútení podstupovať nelegálne cesty a ohrozovali svoje životy. Umelci od európskych krajín tiež žiadajú, aby si utečencov solidárne prerozdelili a nenechávali záťaž len na štátoch na vonkajšej hranici EÚ.

Zároveň je nabádajú, aby nekládli prekážky dobrovoľníkom a humanitárnym organizáciám, ktoré utečencom pomáhajú a vykonávajú tak to, čo by mali robiť štátne orgány. Tiež na ne naliehajú, aby migrantom pripravili dôstojné podmienky zohľadňujúce ich ľudské práva, osobnú slobodu a bezpečnosť a zabezpečili im prístup k legálnej práci a vzdelávanie.

Každý deň sa ľudia utekajúci pred vojnou, terorom, politickým prenasledovaním a utrpením topia v mori, udusia v zadnej časti nejakého kamiónu či umierajú v prístavoch alebo na staniciach pri ich zúfalých pokusoch dostať sa do Európy, píše sa ďalej v manifeste. "Podľa organizácie Amnesty International od roku 2000 viac ako 23 tisíc ľudí prišlo o život týmto spôsobom. Tieto úmrtia sú priamym dôsledkom imigračnej politiky EÚ. Vina neleží len na obchodníkoch s ľuďmi. Európa nemôže poprieť svoj diel zodpovednosti," upozorňuje sa v dokumente.