Print this page

Desiatky nemeckých kín bojkotujú filmy štúdia Disney Foto: Disney

Desiatky nemeckých kín bojkotujú americké filmové štúdio Disney, pretože nesúhlasia s jeho distribučnými požiadavkami.

Najmä kiná v menších mestách sa obávajú, že by museli výrazne zdražieť vstupenky, ak by na podmienky distribútora pristúpili. Ich postoj sa však môže zmeniť v súvislosti s uvedením nového dielu sci-fi ságy Hviezdne vojny, ktorý by sa podľa očakávaní mal stať jedným z tohtoročných najväčších filmových hitov. Veľké reťazce kín už začali predpredaj vstupeniek, hoci premiéra bude až v decembri. Film produkuje práve štúdio Disney a mimoriadny záujem fanúšikov vesmírnej ságy už prinútil veľkú časť malých nemeckých kín k dohode o distribučných podmienkach.

Konflikt medzi štúdiom Disney a prevádzkovateľmi nemeckých kín vypukol v apríli v súvislosti s uvedením filmu Avengers: Age of Ultron. Štúdio vtedy jednostranne zvýšilo sadzbu za prenájom kópie filmu na 53 percent z ceny vstupného z predchádzajúcich 47,5 percent. Nemeckáé kiná žiadali, aby mohli distribútorovi platiť iba 50 percent vstupného, ​​so svojou požiadavkou neuspeli.

Následne sa zhruba 180 kín rozhodlo filmy od štúdia Disney bojkotovať. "Ak by sme prijali podmienky Disneyho, museli by sme v našom kine zvýšiť ceny vstupeniek o dve eurá, aby sme udržali rentabilitu. Teraz sa ich cena pohybuje medzi štyrmi a piatimi eurami," povedal týždenníku Der Spiegel Karl-Heinz Meier, ktorý vedie jediné kino v dolnosaskom meste Quernheim.

Ďalším motívom pre bojkot podľa Meiera bolo, že distribútor chcel rozhodovať o tom, ako dlho zostanú jeho filmy v ponuke kín. Najmä pre malé kiná by to znamenalo zásadné ovplyvnenie ich programu, pretože by nemohli začať premietať iné filmy skôr, než by im to distribútor povolil.