Print this page

Moderátor v priamom prenose oznámil, že je HIV pozitívny Reprofoto

Známy ruský moderátor Pavel Lobkov oznámil počas televízneho programu, ktorý sa venoval boju proti AIDS, že je HIV pozitívny. Ako hosťa do vysielania pozval svojho ošetrujúceho lekára.

Štyridsaťosemročný Lobkov v noci na dnes v nezávislej televízii Dožď prezradil, že je HIV pozitívny už od roku 2003. Diagnózu mu oznámil lekár "s výrazom sovietskeho Budhu" po povinnej prehliadke kvôli zdravotnému poisteniu a hneď dodal, že poistka sa ruší a už nesmie byť ošetrovaný na jeho klinike.

V ordinácii "bolo otvorené okno" a miestnosť sa nachádzala "veľmi vysoko", poznamenal moderátor a priznal, že pomýšľal na samovraždu. Ale dosť ho upokojilo, keď mu iní lekári načrtli priebeh cyklov posilňovania a oslabovania imunity na 20 rokov dopredu. Berie lieky a cíti sa normálne.

Moderátor sa pokúsil prelomiť tabu. O chorobe sa v Rusku radšej mlčí, hoci počet nakazených prudko rastie, poznamenala agentúra AFP. HIV pozitívnych je viac ako 930.000 Rusov, čo je skoro dvojnásobok oproti roku 2010, kedy ich bolo pol milióna. Tieto štatistiky mnohí experti považujú za podhodnotené.

HIV/AIDS sa v povedomí ruskej verejnosti spája s homosexualitou a cudzoložstvom, a to aj pod vplyvom pravoslávnej cirkvi, ktorá sa stavia proti používaniu prezervatívov. Kampaň v moskovských uliciach nabáda okoloidúcich, aby proti chorobe bojovali vernosťou.