Print this page

Aliancia za rodinu: Vyzývame Václava Miku, aby sa ospravedlnil Foto: AZR

Aliancia za rodinu ožila. Jej predseda Anton Chromík požaduje od RTVS reportáž podľa vlastného scenára.


Aliancia za rodinu dnes vydala vyhlásenie, v ktorom verejne vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku, aby sa ospravedlnil Slovincom za reportáž o slovinskom referende. Reportáž, ktorá odznela v Správach RTVS, bola podľa AZR nekompetentná.

V reportáži s názvom Slovinci hlasovali o manželstvách gejov televízia informovala o výsledkoch referenda.
(celý text reportáže je pod článkom).

„Správy RTVS, ktoré uviedli iba názory podporujúce manželstvá osôb rovnakého pohlavia, sú ukážkou jednostrannosti, akú si verejnoprávna televízia nesmie dovoliť. Ak jej redaktori neboli schopní kontaktovať zástupcov dvoch opačných názorových skupín a pri otázke položenej hlasujúcim vybrali iba zástancov jedného názoru, ide o nekompetentnosť a zaujatosť RTVS," píše Aliancia vo vyhlásení.
Aliancii chýbala v reportáži aj zmienka o tom, že v Slovinsku už občania v roku 2012 takéto manželstvá referendom odmietli.

„Ak pán riaditeľ túto reportáž považuje za nezaujatú a vyváženú, žiadame ho, aby urobil presne takú istú „nezaujatú" o výsledkoch referenda, len v opačnom garde!," napísal Anton Chromík, predseda Aliancie za rodinu. Zároveň RTVS radí, ako presne má nová reportáž vyzerať: "Nech v nej zaznie, že vláda išla proti vôli väčšiny ľudí pri predefinovaní manželstva. Že zástancovia manželstva tým chceli odstrániť diskrimináciu detí, s čím vláda a parlament, a liberálni LGBT aktivisti podporovaní aj americkou ambasádou nesúhlasili. Potom nech zaznie hlas dvoch voličov za zachovanie manželstva muža a ženy. Následne názor redaktora, ktorý bude komentovať, že Slovinci sa tak symbolicky spojili s krajinami ako je Slovensko, Poľsko a Maďarsko v ochrane manželstva. Následne by mohol zaznieť hlas dvoch iniciátorov referenda. A prípadne koment o tom, ako boli prieskumy absolútne nedôveryhodné, keď nakoniec viac ako 63 % Slovincov hlasovalo za manželstvo muža a ženy."

Prinesieme stanovisko RTVS.

Slovinci hlasovali o manželstvách gejov

Slovinci v referende hlasovali o manželstvách homosexuálov. Zákon, ktorý sobáše povoľuje, pritom v krajine už majú. Tento rok ho schválil slovinský parlament. Odporcovia sa proti zákonu vzbúrili. Referendom chceli zabrániť tomu, aby vstúpil do platnosti.
Matúš Dávid, redaktor: „Poslanci ešte v marci schválili novelu zákona o rodine, ktorá definuje manželstvo ako zväzok dvoch dospelých ľudí a nie výlučne muža a ženy. Stredoľavicová vláda vtedy argumentovala, že v spoločnosti treba odstrániť diskrimináciu gejov a lesieb. S tým však nesúhlasia niektoré konzervatívne skupiny v Slovinsku, podporované aj katolíckou cirkvou. Zákon chcú zrušiť. Založili kampaň s názvom "V stávke sú deti". Zozbierali štyridsaťtisíc podpisov a iniciovali referendum. Na to, aby bolo platné, musí hlasovať najmenej dvadsať percent z vyše jeden a pol milióna registrovaných voličov."
Volička: „Zbytočné referendum, ktoré stálo veľa peňazí. No dúfam, že sa skončí v prospech homosexuálov. Som za rovnaké práva pre každého."
Volič: „Ak väčšina Slovincov podporí zákon, v otázke rovnakých práv pre všetkých to môže mať vplyv aj na susedné krajiny, tak ako to bolo pred mnohými rokmi v západnej Európe."
Matúš Dávid: „Aby sa odporcom manželstiev homosexuálov podarilo zrušiť schválený zákon, musia v referende získať väčšinu odovzdaných hlasov. Prieskumy naznačovali tesný výsledok. Slovenskí konzervatívci tvrdia, že sobáše by gejom a lesbám otvorili cestu k adopcií detí. Stúpenci manželstiev homosexuálov chcú zase Slovinsko ako postkomunistickú krajinu symbolicky spojiť s liberálnejšou západnou Európou, kde má LGBTI komunita ďaleko väčšie práva."
Miha Istenić, šéf kampane za práva homosexuálov: „Vyše dva mesiace som spolupracoval s dobrovoľníkmi, mimovládnymi organizáciami, aj politickými stranami. Je to pre blaho Slovinska, jeho lepšiu budúcnosť. Uvidíme, aké budú výsledky."
Bojana Istenić, matka: „V každodennom živote sa nič nezmení, no homosexuálom sa bude lepšie dýchať, keď budeme mať všetci rovnaké práva."
Matúš Dávid: „Volebné miestnosti v Slovinsku zatvorili o siedmej hodine večer. Prvé neoficiálne výsledky referenda zverejnia ešte dnes pred polnocou."

Zdroj: www.rtvs.sk