Prečo je nový sitkom JOJ Dovidenia, stará mama o tureckej rodine?

Print this page

Prečo je nový sitkom JOJ Dovidenia, stará mama o tureckej rodine? Foto: JOJ

Televízia JOJ začína vysielať nový sitkom Dovidenia, stará mama. Dej sa odohráva v rodine Gülemiházyiovcov, ktorých korene siahajú až do čias Osmanskej ríše.

 

 

Ich predok Gülem (po turecky: ten, čo sa smeje) prišiel do Uhorska, kde jeho deti získali maďarskú príponu „házyi", a tak vznikol rod Gülemiházyi.
Autorom scenára a režisérom je Andy Kraus.

„Bolo to tak, že sme s Broňou Balaškovou chceli, aby mala táto rodina divné priezvisko. Mne napadlo, že sa budú volať Gulemiházyovci, ale Broňa povedala, že to je až príliš divné. Tak sme si povedali, že budeme toto slovo hľadať v slovníku a ak zistíme, že niečo znamená, použijeme ho. A ono to skutočne niečo znamená. Gülemi znamená v turečtine „musím sa smiať". Tak sme si povedali, že toto priezvisko ostáva a rodine dotvoríme turecké korene," povedal Kraus.

Nakrúcanie sa začalo na konci minulého roka, na obrazovke sa prvý diel objaví 16. februára.

O čom je seriál?
Hlavou rodiny je matka Paulína, ktorá si potrpí na tradície a rada svojim deťom pripomína dôležitosť ich rodu. Distingvovanú dámu a matku dvoch detí stvárňuje herečka Božidara Turzonovová. Má dve deti – syna Tarkana a dcéru Guzel. Hoci im v žilách koluje rovnaká krv a žijú pod jednou strechou, žijú úplne iné životy. Tarkan je bohatý, pretože sa venuje miestami až pofidérnym kšeftom. Jeho partnerkou je energická Kikuš, ktorá sa o seba rada stará a miluje nákupy. Spolu majú 10-ročnú dcérku Anastáziu. Guzel je žienka domáca a neustále sa snaží schudnúť. Jej manželom je utiahnutý Macej, ktorý sa všemožne snaží vybudovať si lepšiu kariéru. Vychovávajú syna Durana. V rodine sú už na prvý pohľad rôznorodé postavy, čo vyvoláva množstvo komických situácií, absurdný humor a vtipné slovné hračky.

Foto: JOJ

„Syn je Tarkan, to je Majo Miezga. Dcéra je Guzel, to je Zuzka Mauréry. Ona má manžela Maceja, to je Maťo Landl. Tarkan má partnerku Kikuš, to je Kristína Greppelová. Ešte aj tieto dve dvojice majú deti. Staršia dvojica, Maťo Landl so Zuzkou Mauréry, majú syna Lukáša Frlajsa, ten sa volá Duran. Mladšia dvojica má malú zlatú Terezku v civile a v seriáli sa volá Anastázia," povedal Kraus.

„Prichádza tu často k zámene postáv, ktoré prichádzajú väčšinou zvonka v každej časti. Tie vlastne zamiešajú celý dej. Je to čistý a klasický sitkom, ktorý je postavený na tom, že sa vždy niečo stane, začne sa to nejako riešiť. Riešenie prinesie ďalšie komplikácie. V strede časti to bude úplne zamotané. A potom sa to celé rozmotá," dodal Kraus.