Print this page

Zásah policajtov v televízii súvisel s akciou NAKA s krycím menom Stano Ilustr.foto: INTV

Národná kriminálna agentúra zasiahla proti daňovým podvodníkom. Policajti urobili razie na strednom a západnom Slovensku. Jeden zo zásahov bol aj v novovznikajúcej televízii IN TV.

 

 

Televízia je spojená s prípadom cez osobu Petra Puškára, ktorý je považovaný policajtmi za jedného z hlavných organizátorov trestnej činnosti. V súčasnosti je na úteku. V telefonickom rozhovore pre Omédiách.com v pondelok povedal, že zásah v televízii INTV súvisí s jeho osobou, „televízii pomáha."

Finančná správa dnes oznámila, že tzv. Daňová kobra rozložila organizovanú skupinu 40 firiem, ktorá na nadmerných odpočtoch DPH a znižovaní daní chcela obrať štát o približne 10 miliónov eur.

„Prípad má krycí názov Stano, je postavený na podvodnom konaní na absolútnej fikcii, kde k žiadnemu plneniu nedošlo. Koordinovaná skupina 40 spoločností podávala daňové priznania a následne si umelo vykonštruovala umele doklady, aby tieto transakcie a daňové plnenia vyzerali ako reálne. Prípad je postavený na fikcii, snahe vykonštruovať daňové plnenie na diamantoch a na reklamných službách," povedal na tlačovej besede František Imrecze, prezident Finančnej správy.

Odporúčame aj: Ako je to so škandálom a políciou v televízii?

Táto činnosť s cieľom uplatnenia si nadmerných odpočtov ale aj za účelom zníženia vlastnej daňovej povinnosti začala podľa jeho slov v apríli 2012 a pokračovala až do súčasnosti do odhalenia. Celková zdokumentovala škoda je vo výške 3,6 miliónov. Nie je konečná, predpokladaná konečná škoda je viac ako 10 miliónov eur.

11. apríla sa uskutočnila zaisťovacia akcia, súčasťou ktorej boli prehliadky bytových aj nebytových priestorov, medzi ktorými bola aj INTV.

"Za organizátora tejto trestnej činnosti je považovaný Peter P. tohto času na úteku. Okrem neho je obvinená aj žena, ktorá mala nastúpiť na výkon trestu. Vo vzťahu ku všetkým bude vyhlásené aj pátranie. Voči členom organizovanej skupiny bolo vznesené obvinenie za zločin daňového podvodu a zločin krátenia dane, hrozí im trest od 7 do 12 rokov," povedal prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

"Vraj som obvinený. Zisťoval som viac a sú to veci kde na jednej strane tvrdí polícia, že som riadil biele kone a teda nesvijprávne osoby a na druhej tieto osoby im slúžia ako dôveryhodní svedkovia. Keď sa niekto poradí s právnikom lebo nerozumie právnej problematike tak je hneď biely kôň. To znamená, že každý právnik organizuje zločiny? Alebo, že každý má vedieť podnikať? Toto nie je náhoda, že po tom keď sa zapájam do odhaľovania trestnej činnosti zrazu policajti nachádzajú narkomanov ktorí svedčia proti mne?," napísal na Facebooku predseda strany Právo a Spravodlivosť, ktorý kandidoval vo viacerých voľbách.

Podľa konateľky televízie Zuzany Zlámalovej policajti hľadali dokumenty, materiály, respektíve dokumenty v počítačoch, ktoré sa mali týkať trestného vyšetrovania, ktoré vedie žilinská prokuratúra.

„Domnievali sa, že to nájdu v IN TV a neviem z akého dôvodu," povedala Zlámalová pre aktuálne.sk a dodala, že policajti si priestory televízie odfotili, prezreli počítače, ale nič nevzali.

Pokiaľ ide o Petra Puškára, televízia sa s ním podľa Zlámalovej nekontaktuje a ani od neho nedostáva žiadne príkazy. „Pán Puškár nefiguruje vo vedúcich pozíciách v televízii a ani nie je konateľom. Nechápem, prečo by nás mali spájať s údajnou trestnou činnosťou niekoho iného," dodala Zlámalová.