Print this page

Koncesionárske poplatky sa majú zvýšiť, prinášame podrobnosti Foto: Omédiách.com

Od budúceho roka si zrejme výrazne priplatíme na koncesionárskych poplatkoch za verejnoprávny rozhlas a televíziu (RTVS). Ministerstvo kultúry navrhlo zdraženie pre domácnosti o polovicu, viac by mali zaplatiť aj firmy.

 

 

Návrh na zvýšenie koncesionárskych poplatkov prichádza krátko po voľbách, keď nová koaličná vláda v programovom vyhlásení ohlásila zlepšenie financovania RTVS.

Od budúceho roka by domácnosti mali platiť RTVS sedem eur mesačne, zatiaľ čo v súčasnosti základná sadzba činí 4,64 eura.

Zvýšenie poplatku na 7 eur presadzoval generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. Vedenie RTVS za to sľúbilo spustenie tretieho televízneho kanálu, ktorý verejnoprávna televízia prevádzkovala už v minulosti, ale kvôli svojej zlej finančnej situácii ho v roku 2011 vypla.

Existujúce poplatky sa na Slovensku nemenili od roku 2003. RTVS na koncesionárskych poplatkoch, ktoré sú hlavným príjmom verejnoprávneho rozhlasu a televízie, vlani vybrala približne 75 miliónov eur. V porovnaní s predchádzajúcim rokom to predstavuje nárast 5,6 percenta. Po schválení nových sadzieb by si RTVS budúci rok mohla podľa odhadu prilepšiť o takmer 37 miliónov eur.

Odporúčame aj: Všetko o platení a odhlasovaní koncesionárskych poplatkov

Koncesionárske poplatky platia tí obyvatelia, ktorí sú odberateľmi elektriny. Dôchodcovia majú v súčasnosti polovičnú zľavu, rovnako ako ľudia odkázaní na sociálne dávky, ktoré ministerstvo kultúry navrhlo od povinnosti platiť poplatky oslobodiť.

Pre podniky je výška poplatku stanovená v závislosti od počtu zamestnancov. Novo by najvyššia sadzba pre firmy mala stúpnuť na 697 eur z terajších 464,71 eura mesačne.

Nové sadzby koncesionárskych poplatkov podľa návrhu zostanú v platnosti do konca roku 2019. Následne by o ich výške malo rozhodovať ministerstvo kultúry na návrh osobitnej komisie.