Poslanec Smeru: V RTVS má vplyv bratislavská kaviareň, N a Sme

Poslanec Smeru: V RTVS má vplyv bratislavská kaviareň, N a Sme Ilustr. reprofoto RTVS

Poslanec Smeru Miroslav Číž sa pustil do hodnotenia spravodajstva a publicistiky. V parlamente nebol jediný. Riešiť sa mali koncesionárske poplatky.

 


"Novinári, ktorí sú v RTVS, odpusťte mi tú skratku, majú hodnotovo blízko k bratislavskej kaviarni," povedal Číž na výbore pre kultúru a médiá. Šéfovi RTVS Václavovi Mikovi odporúčal, že ma tlačiť viac do názorovej objektivity a vymenoval, čo sa mu nepozdáva. Napríklad pri vysielaní RTVS k 71. výročiu konca 2. svetovej vojny zaregistroval „obrovskú preferenciu prezidenta."

 

„V RTVS sa preberá rétorika denníkov N a Sme, ktoré vedú aktívny politický zápas... Je pre mňa sklamaním aj relácia pána Havrana, ktorý sa stal jedným z hlavných redaktorov v denníku Sme," povedal Číž.

Naopak pochválil televíziu, že sa „vyriešil problém s Hríbom."  Diskusná relácia Štefana Hríba bola pred rokom zrušená. „Registrujem aj pozitívne veci, ale pri politických témach, osobnostiach, ktoré sa dostávajú na obrazovku, vidím problém," dodal.
RTVS kritizoval aj poslanec SNS a bývalý televízny moderátor Karol Farkašovský, ktorému sa nepáči jazykový prejav moderátorov. Vníma pozitívny posun v spravodajstve, ale problém vidí v objektívnosti. Publicistika by podľa neho mala byť „mnohostrannejšia a dynamickejšia."

 Foto: RTVS

Odporúčame aj: Mika: Nikdy sme netvrdili, že Trojka má byť len športová

„V rozhlase máme dve diskusné relácie denne len na Rádiu Slovensko a potom mnohé ďalšie," pripomenul Čížovi Mika. „RTVS nemôže postaviť verejnoprávnosť na jednej diskusnej relácii, výhrady beriem ako výzvu," reagoval na kritiku šéf RTVS Václav Mika s tým, že v televízii pribudnú dva ďalšie diskusné formáty. Upozornil, že za posledné štyri roky sa zvýšil počet divákov Správ RTVS zo 148 tisíc na 308 tisíc a vnímanie objektivity spravodajstva divákmi vzrástlo z 11,3 na 23,9 percent (prieskum Median).

Odporúčame aj: Koncesionárske poplatky bude riešiť koaličná rada

„Nech sú tam Hríbovia aj Havranovia, nesťahujte tieto formáty z vysielania, i keď provokujú, nič horšie v mediálnom prostredí nemôžme urobiť, ako niekomu zatvárať ústa

Nech je v RTVS 5-6 podobných relácií, diskusných formátov a nie zrušiť všetky, lebo sa nepáčia kolegovi Čížovi. Možno sa mu jeden z nich trafí do vkusu," reagoval Jozef Viskupič z OĽaNO. „Čím viac Havranov a Horských tým lepšie. V minulosti som pozerala ČT, posledné tri roky pozerám stále častejšie RTVS," chválila RTVS poslankyňa za OĽaNO Viera Dubačová.