Print this page

Harabin žiada od Miku ospravedlnenie Reprofoto tvsme.sk

Bývalý predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin poslal generálnemu riaditeľovi RTVS Václavovi Mikovi výzvu na okamžité „ospravedlnenie za šírenie difamujúcej správy, že "Štefan Harabin si svojvoľne v rokoch 2009 a 2010 udelil mimoriadne odmeny v celkovej sume 113 000 EUR".

 

 

V liste, ktorí poslal aj viacerým médiám a zverejnil ho aj na facebookovom profile, kritizuje odvysielanie 5 relácií v rozhlasových aj televíznych správach RTVS, kde
odznela informácia z Najvyššieho súdu o odmenách Harabina.

„Z takto šírenej difamujúcej správy sa podával záver o absolútnej nemožnosti Štefana Harabina vykonávať funkciu sudcu, hoci pre taký záver nie sú dane žiadne indície.

Preto Vás vyzývam, aby ste do 31. júla 2016 - dokedy máte čas, aby ste "našli rozhodnutie Harabina o samopridelení mimoriadnych odmien Harabinovi" - minimálne v dvoch po sebe idúcich Správach RTVS Televíznej stanice STV 1 a Rádiožurnáloch Slovenského rozhlasu uverejnili ospravedlnenie, že uvedená informácia bola nepravdivá, za čo sa sudcovi Najvyššieho súdu Slovenskej republiky Štefanovi Harabinovi a širokej verejnosti hlboko ospravedlňujete," píše v liste Harabin.

Ak RTVS neodvysiela požadované ospravedlnenie, Harabin píše, že podá žalobu na ochranu osobnosti s tým, že bude žiadať aj „finančné zadosťučinenie, ktoré bude mať nielen kompenzačnú, ale aj funkciu sankčnú, pretože v demokratickom a právnom štáte nie je dovolené, aby ničím nepodložené informácie sa podávali ako pravdivé fakty a tým sa dehonestovali hoci aj verejné činné osoby."

V liste zároveň kritizuje RTVS: „Od istého času (nástupu pána Václava Miku) sa RTVS správa ako najprimitívnejší bulvár."

Podobný list poslal Harabin aj súčasnej predsedníčke Najvyššieho súdu Daniele Švecovej.

Aktualizácia o stanovisko RTVS (28.7.): "V zmysle zákona sme na žiadosť pána Harabina, odpovedali oficiálnou cestou."