Print this page

Peniaze na ryby pridelili televízii TA3 nezákonne Foto: Omédiách.com

Koncom roka 2012, za druhej Ficovej vlády, pridelilo ministerstvo pôdohospodárstva bez verejnej súťaže zákazku za takmer 700 tisíc eur na propagáciu konzumácie rýb televízii TA3.

 

 

Organizácia Transparency International Slovensko v roku 2013, ešte v čase, keď peniaze neboli minuté, podala podnet na Úrad pre verejné obstarávanie. "Videli sme v tom obchádzanie zákona," zdôvodnila TIS.

Dnes TIS oznámila, že po tri a pol roku úrad rozhodol. Kontrolovaný subjekt (ministerstvo) svojim konaním porušil zákon o verejnom obstarávaní, píše sa v rozhodnutí ÚVO.

Odporúčame aj: Bývalá hovorkyňa Markízy: Dať si rybu nemá chybu

„Mali sme pravdu, Jahnátkovo ministerstvo naozaj porušilo zákon. Peniaze sú už dávno minuté, rybičky nezákonne spropagované, ministerstvo už má novú ministerku... Takáto kontrola už veľmi neplní funkciu," komentuje rozhodnutie TIS. Ostáva tak aspoň dobrý precedens - štát by mal pri predeľovaní mediálnych zákaziek dbať na skutočnú súťaž a efektívne míňanie peňazí, dodáva.

Ministerstvo pôdohospodárstva zaplatilo podľa zmluvy televízii TA3 blízkej podnikateľovi Ivanovi Kmotríkovi 171-tisíc eur za výrobu a 513-tisíc za odvysielanie relácii o rybách. SME vtedy upozornilo, že ministerstvo Ľubomíra Jahnátka (Smer) plánovalo podpísať zmluvu s RTVS o podobnej kampani na podporu konzumácie rýb. Platiť malo okolo 150-tisíc eur len za výrobu programov, pretože ich verejnoprávna televízia chcela odvysielať zadarmo.