Aj diváci RTVS rozhodnú, ako dopadne film Verdikt. Ako sa bude hlasovať?

Print this page

Aj diváci RTVS rozhodnú, ako dopadne film Verdikt. Ako sa bude hlasovať? Foto: RTVS

Teroristi unesú civilné lietadlo a smerujú s ním k futbalovému štadiónu, ktorý je plný ľudí. Armádny pilot lietadlo zostrelí bez rozkazu svojich nadriadených a ocitne sa pred súdom.

 

 

Argumentom jeho obhajoby je, že síce spôsobil smrť desiatok ľudí v lietadle, ale zachránil desiatky tisíc ľudí na štadióne. Je vinný, alebo nevinný? Je možné ospravedlniť smrť nevinných ľudí záchranou iných?

O tom, aký verdikt by mal nad pilotom padnúť budú v reálnom čase po odvysielaní prvej časti filmu rozhodovať samotní diváci aj zo Slovenska.
RTVS sa zapojila do medzinárodného projektu pod názvom Verdikt, v ktorom budú samotní diváci rozhodovať o tom, ako sa skončí napínavý dej dramatického thrilleru. Na projekte participuje 5 európskych televíznych staníc.

Foto: RTVS

„Konceptom tohto projektu je dramatizácia súdneho procesu, ktorý diváci sledujú a nakoniec budú postavení pred morálnu dilemu. V reálnom čase budú môcť prostredníctvom hlasovania vyniesť verdikt nad pilotom a nakoniec sami rozhodnú, ktorý záver filmu uvidia," píše RTVS v tlačovej správe.

Odorúčame aj: Ako sa bude hlasovať počas interaktívneho filmu Verdikt?

Medzinárodný projekt štúdií MOOVIE a Beta odvysiela okrem nemeckej, rakúskej, českej a švajčiarskej televízie aj RTVS v rovnakom čase na Dvojke v pondelok 17. októbra o 20:00. V každej z krajín tak môže hlasovanie dopadnúť inak.

„S projektom Verdikt sme sa po prvýkrát stretli minulý rok na veľtrhu Mipcom v Cannes, kde nás s ním zoznámil Ján Mojto zo štúdia Beta. Oslovila nás predovšetkým kvalita spracovania tejto spoločensky aktuálnej témy, keďže autori sa nekĺžu iba po povrchu a nesnažia sa morálne otázky spojené s týmto problémom zľahčovať či bulvarizovať," hovorí o Verdikte televízny programový riaditeľ RTVS Tibor Búza.

Verdikt má za cieľ reagovať na nedávne teroristické útoky a divákov núti zamyslieť sa nad základnými princípmi demokracie, pričom tvorcovia filmu sa divákov snažia interaktívne zapojiť do rozhodovania o citlivých otázkach, ktoré môžu dramatickým spôsobom zmeniť ľudský osud.

Súčasťou filmového večera bude aj diskusia v štúdiu RTVS s moderátorom Michalom Havranom a jeho hosťami, jej témou bude práve samotné rozhodnutie divákov a aktuálne otázky, ktoré sa týkajú svetovej bezpečnosti a terorizmu.