Televízni operátori: JOJ a Markíza chcú spoplatniť divákov

Televízni operátori: JOJ a Markíza chcú spoplatniť divákov Ilustr.foto: JOJ

Spor Markízy a JOJ a káblových operátorov ohrozuje peňaženky divákov.

 

 

Diváci v súčasnosti platia priamo za televíziu cez tzv. koncesionárske poplatky len verejnoprávnej RTVS.
Súkromné televízie šíria signál cez DVB-T, satelit, káblové rozvody, IP TV a podobne. Ich diváci doposiaľ platili za služby operátorom. Operátori dnes zverejnili vyhlásenie, v ktorom avizujú, že poplatky pre zákazníkov budú musieť zvýšiť, ak Markíza a JOJ v spore s nimi neustúpia.

Podľa Asociácie prevádzkovateľov káblových telekomunikácií (APKT) Markíza a JOJ od operátorov žiadajú, aby im od januára platili za programový obsah niekoľkokrát vyšší poplatok za zaradenie v základnej programovej ponuke, ako doteraz. „Keďže operátori nakladajú iba s peniazmi, ktoré majú od svojich zákazníkov, nátlak zo strany televízií bude viesť k zvýšeniu ceny za služby káblovej či IP TV televízie," píše APKT.

„Je nám ľúto, že sa tieto komerčné televízie rozhodli k takémuto postupu, pretože je to na úkor jej divákov a našich zákazníkov. Táto požiadavka povedie k tomu, že sa ceny za služby káblovej a IP TV pravdepodobne zvýšia o vyše 2€ za mesiac, čo si operátori neželajú a nesúhlasia s tým. Považujeme za dôležité, aby diváci vedeli - ak uvedené televízie neprehodnotia svoj prístup – že príčinou zvýšenia ceny bude iba rozhodnutie týchto televízií," povedal prezident APKT Robert Ťavoda.
Druhá možnosť podľa neho je vyradenie všetkých programov Markízy a JOJ : Markíza, Dajto, DOMA, JOJ, JOJ Plus a WAU z programových balíčkov jednotlivých operátorov.
Markíza pritom od januára končí s vysielaním cez anténu.

Odporúčame aj: Od nového roka Markíza zásadne mení spôsob vysielania

APKT nezverejnili výšku poplatkov, ktoré platia televíziám, len tvrdia, že poplatky za obsah vysielania (pôvodne za HD vysielanie) sú prehnané a prekračujú ceny špičkových tematických kanálov, navyše s podmienkou ich zaradenia do základných súborov operátorov, čím cena základných súborov stúpne aj o viac, ako 50%.

Píšu, že vysielatelia týchto staníc prechádzajú do segmentu platených TV staníc, rovnako ako ostatné monotematické filmové, športové, či dokumentárne stanice s výrazne menším a menej rušivým podielom reklamy vo vysielaní. Operátori ich vysielateľom platia poplatky, ktoré následne zohľadňujú v cene televíznych balíčkov. Od januára hrozí, že to bude prípad aj staníc Markízy a JOJ.

„Televízie tak budú divákom a zákazníkom svoje vysielanie účtovať dvakrát: nielen cez reklamu, ale aj prostredníctvom poplatku nanúteného operátorom," píše prezident APKT.

Aktualizácia o stanovisko Markízy: „Nebudeme rokovania s platformami komentovať verejne. Faktom je, že už pred troma rokmi sme trh informovali o plánovanom primeranom poplatku za šírenie obsahu našich staníc. Nárast, ktorý odhaduje APKT, zásadne prevyšuje sumu, ktorú požadujeme. Našou úlohou je produkovať kvalitný program a záleží na rozhodnutí každej platformy, koľko budú zákazníkom účtovať. Očakávame, že od januára bude pre všetkých divákov k dispozícii finančne cenovo prístupná základná ponuka," povedala pre Omédiách.com Tatiana Tóthová, vedúca PR a Online Editorial.

Pokúšame sa získať stanovisko JOJ.