Manželka hovorcu Putina vyvolala pobúrenie tancom z koncentračného tábora

Manželka hovorcu Putina vyvolala pobúrenie tancom z koncentračného tábora Reprofoto

Bývalá olympijská šampiónka v krasokorčuľovaní a manželka hovorcu ruského prezidenta Taťjana Navková vyvolala pobúrenie, keď v televíznej tanečnej súťaži vystúpila v pruhovaných šatách so žltou židovskou hviezdou, aké nosili väzni v koncentračných táboroch.

 

Tanečnú show cez víkend vysielala štátna televízia. U poroty získal väzenský „tanec lásky" maximálny počet bodov.

Navková vysvetľovala, že k jej vystúpeniu ju inšpiroval film Život je krásny a že chcela deťom pripomenúť strašnú dobu. Ohlas na sociálnych sieťach bol podľa serveru Newsru.com nejednoznačný, a to aj v podobe nepublikovateľných výrazov či rád, aby tanečníci okúsili pár mesiacov hladovky, či vystúpenie zakončili v plynovej komore. Iných divákov tanec dojal k slzám. Ďalší pripomínali, že vystúpenie je dielom choreografa a strieborného medailistu z olympiády v roku 2002 Ilju Averbucha, ktorý je sám Žid.

"Téma je natoľko bolestná, natoľko krvavá, že je otázne, ako ju uchopiť. Aké tu majú byť kritériá? Myslím si, že by tu nemali mať miesto posmech, irónia či úškľabky. Ale holokaust nie je len o zabíjaní, ale aj o obrovskom vzdore, vzdore ducha a o ľudskej dôstojnosti. Ak to v tomto tanci bolo, potom v ňom nič zlé nevidím, "uviedla spisovateľka Alla Gerberová, ktorá v Rusku vedie osvetové stredisko o holokauste, a dodala, že aj „v najstrašnejších podmienkach ľudia do poslednej minúty žili, písali, spievali a milovali."

Navková, ktorá sa vlani vydala za Putinovho hovorcu Dmitrija Pešková, má olympijské zlato zo súťaže tanečných párov v Turíne v roku 2006. Ešte predtým s Romanom Kostomarovom boli trojnásobným majstrami Európy a dvojnásobnými majstrami sveta.