Print this page

Film Učiteľka zbiera úspechy po celom svete. Mieri do Ameriky Foto: PubRes

 

Flm Učiteľka má mimoriadny úspech aj v zahraničí. Bol uvedený na viac ako 20 festivaloch po celom svete a predaný do viac ako 40 krajín.

 

 

Film Jana Hřebejka Učiteľka o zdanlivo empatickej, avšak manipulujúcej pedagogičke bude 8. januára uvedený na prestížnom festivale v Palm Springs. Diváci ho uvidia v sekcii Modern Masters spolu s filmami Kim Ki-Duka, Kena Loacha, Françoisa Ozona, Carlosa Saura, bratov Dardenne či Thomasa Vinterberga. Hovorkyňa projektu Martina Chvojka Reková dnes ČTK ďalej oznámila, že Učiteľka 20. januára otvorí festival v Terste, kde projekciu uvedú scenárista Petr Jarchovský a herečka Zuzana Mauréry.

Odporúčame aj: Učiteľka priniesla RTVS rekord

"Sme radi, že 28. ročník odštartujeme práve Učiteľkou, ktorá má inovatívny scenár, skvelé herectvo a zmysel pre humor," zhodli sa riaditelia festivalu v Terste Fabrizio Grosoli a Nicoletta Romeová. Komorná dráma, ktorá sa odohrávajúca v 80. rokoch, má úspechy už od premiéry na festivale v Karlových Varoch, producenti, tvorcovia aj herci s ním obchádzajú svet.

"Ja som ho uviedol v Izraeli, Španielsku a v Japonsku. Bol som potešený, že bol zrozumiteľný a aktuálny pre rôznorodé zahraničné publikum, hoci sa neodohráva v súčasnosti," komentoval to Hřebejk. Minulý týždeň dokončil natáčanie trilógie Záhradníctvo, ktorej prvý film Rodinný priateľ príde do kín už v apríli.

Koprodukčná slovensko-česká Učiteľka sa stala s 60.000 návštevníkmi kín hitom na Slovensku, približne rovnaký počet návštevníkov má na konte aj v Česku. Z karlovarského festivalu si Mauréry odniesla Krištáľový glóbus za najlepší herecký výkon.

"Hřebejkov film zabodoval aj s výbornými recenziami v rešpektovaných magazínoch Variety a Hollywood Reporter. Učiteľka bola doteraz uvedená na viac ako dvadsiatich festivaloch v Európe, Ázii, Amerike a Afrike, zároveň bola predaná do viac ako štyridsiatich teritórií po celom svete. Štandardná kinodistribúcia prebehne aj v Taliansku, Španielsku, krajinách Beneluxu či USA. Začala v Izraeli a v Grécku, kde po prvom víkende skončila Učiteľka ako jedenásta v návštevnosti kín, "dodala Reková.

Podľa koproducenta Ondreja Zimy zo spoločnosti Offside Men je kinodistribúcia v rôznych krajinách sveta pri českých a slovenských projektoch výnimočná. "Tešia nás aj vysoké očakávania zahraničných distribútorov, v prípade toho talianskeho je to 50.000 divákov," uviedol.

Film Učiteľka vznikol v koprodukcii RTVS, PubRes, Offside Men a Českej televízie s podporou Ministerstva kultúry SR, Audiovizuálneho fondu a českého Štátneho fondu kinematografie.