Print this page

Meryl Streep pri preberaní ceny upozornila na aroganciu moci zvoleného prezidenta Reprofoto NBC

Pri odovzdávaní Zlatých glóbusov odznel emotívny prejav, ktorý rozdelil americkú spoločnosť.

 

Hoci americká herečka Meryl Streep v nedeľu na slávnostnom udeľovaní Zlatých glóbusov získala cenu za celoživotné dielo, vo svojom šesťminútový poďakovaní odvrátila pozornosť od seba a zamerala sa na politiku. Zvolenému prezidentovi Donaldovi Trumpovi vytýkala, že je arogantný. Trump sa voči tomu ohradil.

Herečka sa vrátila k udalosti z volebnej kampane, kedy Trump verejne napodobňoval hendikepovaného novinára denníka The New York Times Sergeja Kovaleského. Kovaleski trpí artrogrypózou, čo je závažné ochorenie kĺbov, ktoré znetvoruje kluby.

Streep povedala, že ju šokovalo správanie osoby, ktorá "sa uchádza o najvyššiu funkciu v krajine". "Keď som to videla, zlomilo mi to srdce. Nedokážem na to zabudnúť, pretože to nebol film, ale skutočný život. Tendencie ponížiť niekoho na verejnosti v prípade, keď to urobí niekto, kto má moc, sa premietne do života všetkých, pretože je to ako povoliť ostatným, aby robili to isté, "povedala šesťdesiatsedemročná herečka. "Všetci prehráme, ak mocní ľudia zneužijú svoje postavenie na zastrašovanie ostatných," dodala.

Trump dnes v rannom rozhovore pre The New York Times vyhlásil, že ho kritika liberálov "neprekvapuje". "Nikdy som nikoho nezosmiešňoval," povedal. Prejav Meryl Streep vraj nevidel, ale označil herečku za "milovníčku Hillary", teda jeho demokratickej súperky v minuloročných voľbách Hillary Clintonovej.

V narážke na Trumpove výroky k cudzincom Streep takisto uviedla, že "Hollywood je plný cudzincov a ľudí, ktorí prišli odinakiaľ. Keď ich všetkých vyhodíme, budete sa môcť pozerať len na futbal a na bojové umenia, čo nie je umenie," povedala herečka, ktorej prejav mnohí počúvali so slzami v očiach, iní sa ošívali.

Na Trumpov plán stavanie múru v obrane proti imigrantom reagovala tiež Francúzska Isabelle Huppert, ktorá dostala cenu za herecký výkon v thrilleri Paula Verhoevena Elle. Poďakovala zahraničným novinárom, ktorí o Zlatých glóbusoch rozhodujú, za to, že ju ocenili za "francúzsky film, ktorý holandský režisér nakrútil v USA". "V tejto sále sú ľudia z celého sveta, z Číny, Ameriky, z Európy. Nečakajte od filmu, že bude stavať na hraniciach múry," povedala Huppert.

Na výroky Streep reagovalo mnoho jej kolegov na twitteri. Režisér Michael Moore napísal, že to bola "dojemná chvíľa, aké sa v televízii vidí zriedka". Herečka Juliette Lewis napísala: "Meryl Streep hovorí všetko, čo je potrebné, dôrazne a elegantne".