Film slovenskej režisérky Piata loď bude mať premiéru na prestížnom Berlinale

Film slovenskej režisérky Piata loď bude mať premiéru na prestížnom Berlinale Foto: Hulapa film

Slovenský film bude mať svetovú premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale Berlinale. Snímku režisérky Ivety Grófovej vybrali do súťaže Generation Kplus.


Súťažiť bude v konkurencii filmov z viacerých krajín, ako je Brazília, Veľká Británia, Austrália, Kanada, Poľsko, USA, Nemecko, Argentína, Mexiko, Čína a ďalšie.

Slovensko-česko-maďarský film vznikol na motívy rovnomenného románu Moniky Kompaníkovej.

Film rozpráva príbeh netradičnej detskej rodiny inšpirovaný skutočnou udalosťou. Malá Jarka má mamu, ktorá nechce byť mamou. Zúfalo hľadá lásku a nachádza ju náhodou, keď za zvláštnych okolností vezme dve batoľatá do opustenej záhradnej chatky. Jej konanie je dojemným a detsky úprimným pokusom napraviť svet dospelých svojou hrou na rodinu, akú by chcela mať.

Hlavnú postavu filmu, malú Jarku si zahrala v čase nakrúcania len desaťročná Vanesska z Bratislavy. Jej kamaráta Kristiána stvárnil Matúško z Vranova nad Topľou, Jarkinu mamu hrá mladá speváčka Katarína Kamencová a jej mamu stvárnila česká herečka Johanna Tesařová. Za kamerou filmu Piata loď stála mladá kameramanka Denisa Buranová, ktorá spolu s režisérkou dala snímke výrazný výtvarný charakter.

„Film sme si pozreli s veľkou radosťou, naplno nás presvedčil svojím nežným a empatickým stvárnením (a nádherným dievčenským výkonom) hlavnej protagonistky uprostred sveta, ktorému často nežnosť chýba. Jednohlasne sme sa zhodli na tom, že film sa perfektne hodí na platformu festivalu Berlinale," okomentoval svoje rozhodnutie programový tím Berlinale.

Foto: Hulapa film

Predchádzajúci film režisérky Grófovej s názvom Až do mesta Aš bol v roku 2012 slovenským nominantom na Oscara a otváracím filmom sekcie Na východ od Západu na Medzinárodnom festivale Karlovy Vary.

„Pred dvomi rokmi sme sa spolu s režisérkou Ivetou Grófovou a kameramankou Denisou Buranovou spoločne vybrali na festival Berlinale, konkrétne aj kvôli tejto sekcii, ktorá je špeciálna a jedinečná tým, že v rámci nej premietajú vysoko kvalitné filmy určené pre mladé publikum. Boli sme akurát uprostred fundraisingu, castingu a príprav na nakrúcanie filmu Piata loď a vtedy sme si zasnívali, že by bolo fajn sem raz prísť s filmom. A ubehli dva roky extrémne náročnej a intenzívnej práce, a toto želanie sa naplnilo. Veľmi sa tešíme a ja pevne verím, že to bude pre film dobrý štart do života v zahraničí i doma, na Slovensku," reagovala na správu z Berlína producentka filmu Katarína Krnáčová z produkčnej spoločnosti Hulapa film.

Šesťdesiaty siedmy ročník festivalu Berlinale sa uskutoční od 9. do 19. februára, do slovenských kín sa film dostane približne o mesiac neskôr, 16. marca 2017.