Berlinale prinesie takmer 400 filmov aj politickú angažovanosť

Berlinale prinesie takmer 400 filmov aj politickú angažovanosť Foto: FB @berlinale

Takmer štyri stovky filmov z celého sveta ponúkne 67. ročník medzinárodného filmového festivalu Berlinale, ktorý začne vo štvrtok v nemeckej metropole.

O hlavnú cenu - Zlatého medveďa - zabojuje 18 filmov, okrem iného i poľsko-česko-nemecký film poľskej režisérky Agnieszky Hollandovej Cez kosti mŕtvych. Tohtoročné Berlinale, ktoré sa uskutoční od 9. do 19. februára, by vedľa kvalitnej kinematografie mohlo priniesť aj dávku politickej angažovanosti. Podľa splnomocnenkyne nemeckej vlády pre kultúru Moniky Grüttersovej je samozrejmé, že umelca ťaží aktuálne dianie vo svete, či už to sú prvé kroky administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa alebo vzostup nacionalizmu v Európe.

V duchu súčasného vývoja sa podľa riaditeľa festivalu Dietera Kosslicka nesie i viacero filmov, z nich rekordných 92 je dokumentárnych. "Málokedy previedol program Berlinale aktuálnu politickú situáciu do obrázkov tak naliehavo ako v tomto roku," myslí si. Umelci vo svojich dielach audiovizuálne opisujú "každodennú apokalypsu", v ktorej sa nachádzame, povedal.

Organizátori festivalu sa rovnako ako vlani angažujú v pomoci utečencom. Pol milióna očakávaných návštevníkov bude mať možnosť prispieť na program, ktorý podporuje integráciu mladistvých utečencov. Tých pozýva Berlinale spolu s ľuďmi, ktorí im pomáhajú, aj priamo na filmové projekcie.

Zo všetkých 923 tohtoročných predstavení pre verejnosť budú pravdepodobne najsledovanejšej tie, v ktorých sa predstaví 18 filmov z Nemecka, Južnej Kórey, Spojených štátov, Francúzska, Portugalska, Čile alebo Poľska súťažiacich o Zlatého medveďa a strieborné sošky v jednotlivých kategóriách. Je medzi nimi aj snímka Agnieszky Hollandovej Cez kosti mŕtvych, detektívka z česko-poľského pohraničia.

Cenu za celoživotné dielo dostane talianska kostymérka Milena Canonerová. Nositeľka štyroch Oscarov sa počas svojej mnohoročnej kariéry podieľala napríklad na filmoch Mechanický pomaranč, Osvietenie, Grandhotel Budapešť alebo Spomienky na Afriku.

Aj tento rok sa fanúšikovia môžu tešiť na množstvo ďalších hviezd filmového remesla akými sú Catherine Deneuve, Richard Gere, Penélope Cruzová, Hugh Jackman alebo Ethan Hawke. Do Berlína zavítajú aj slávni režiséri, vrátane Dannyho Boylea alebo Akiho Kaurismäkiho.