Vyšiel prvý zväzok Dejín slovenskej kinematografie

Vyšiel prvý zväzok Dejín slovenskej kinematografie Foto: SFÚ

Autori sa po dvadsiatich rokoch vracajú k mapovaniu vývoja kinematografie a filmovej kultúry na Slovensku v rozšírenom a prepracovanom druhom vydaní.

Začiatkom marca vyšiel prvý zväzok dlho očakávanej publikácie Dejiny slovenskej kinematografie 1896 – 1969 dvojice filmových historikov Václava Maceka a Jeleny Paštékovej.

Publikácia Dejiny slovenskej kinematografie 1896 – 1969 predstavuje významný edičný počin. Ide o druhé aktualizované a doplnené vydanie z roku 1997, ktoré podrobne mapuje históriu všetkých odvetví, rodov a žánrov slovenskej kinematografie, približuje tvorbu najvýznamnejších diel, rozvoj slovenského kinematografického priemyslu, distribúcie, filmovej kritiky a filmového myslenia, vyzdvihuje najvýraznejšie osobnosti našej kinematografie pri využití nových prístupov a zdrojov informácií. Autori publikácie sledujú rozmach filmu v rôznych kontextoch, politickom, ideologickom, ekonomickom, kultúrnom a zároveň v dialógu s českou, poľskou, maďarskou i rakúskou produkciou. K revidovaniu histórie slovenskej kinematografie sa vracajú po dvadsiatich rokoch, pričom ich hodnotové nastavenie zostáva rovnaké, no ponúkajú oveľa širší kontext a komplexnejší pohľad.

„Nešpekulovali sme nad tým, že niekedy vznikne nové, rozšírené, opravené vydanie," hovorí o nápade aktualizovať vydanie Dejín Václav Macek v rozhovore pre marcové číslo mesačníka Film.sk. „Mali sme pocit, že úlohu, ktorú sme si pri prvom vydaní zadali, sme aj splnili. V tom čase to bolo pre nás uzavreté. Ale potom, keď začali vychádzať monografie, rôzne štúdie z dejín slovenského filmu, sa zrazu nakopil materiál, v ktorom sa detailnejšie posudzovalo to, o čom sme my písali v 90. rokoch. Okrem toho, kniha sa vypredala. A tieto dva fakty boli spúšťačom toho, že by bolo dobré sa k tomu textu vrátiť a napísať ho nanovo, bez chýb, ktoré sme v ňom predtým urobili, a s novými poznatkami, ktoré priniesla mladšia generácia historikov." K novej komplexnejšej podobe Dejín prispeli nielen výskumy novej generácie filmových historikov a teoretikov, ktoré obsiahli pomerne široké spektrum tém, ale aj štúdium ďalších archívnych zdrojov a nové poznatky. „V druhom vydaní je náš pohľad vrstevnatejší. Náš rez predstavuje diferencovanejšie kultúrne a inštitucionálne kontexty," dopĺňa Jelena Paštéková.

Druhé vydanie charakterizuje aj nová grafická a obrazová koncepcia, ktorej autorom je grafický dizajnér Marek Kianička.