Print this page

Za fašistické reči na obrazovke RTVS je podané trestné oznámenie Reprofoto RTVS

Nedávno sa kotlebovci zviditeľnili zneužitím postihnutého chlapca na prezentovanie fašistických symbolov. Cez víkend zástupca ĽSNS dostal fašistický slogan do živého vysielania relácie O 5 minút 12.

 

 

Poslanec ĽSNS Milan Uhrík, ktorý prišiel do diskusnej relácie O 5 minút 12 na pozvanie RTVS, v živom vysielaní nezaprel vzťah k fašistickej ideológii.

Keď poslanec za SaS Ľubomír Galko vyzval Uhríka, aby sa vyjadril k rasistickým a fašistickým výrokom jeho straníckych kolegov a dištancoval sa od nich, Uhrík reagoval: „Tie citáty nie sú oficiálnym programom strany, čiže áno, dištancujeme sa. Aj keď jeden sa mi tam páčil, že musíme chrániť budúcnosť bielych detí. Na tom nevidím nič zlé. Nech ma máte za rasistu všetci, ale ja si myslím, áno, mali by sme my chrániť aj budúcnosť aj bielych detí a nielen tých iných." „We must secure the existence of our people and a future for white children." (Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí) je známym symbolom rasistov a neonacistov. Autorom vety je americký rasista David Lane.

Viac: Kotleba zneužil chlapca na vozíčku na propagovanie neonacistického symbolu

V súvislosti s jeho vyjadreniami dnes podali niektorí komunálni a parlamentní poslanci trestné oznámenie na generálnu prokuratúru.

„Trestné oznámenie sme podali pre podozrenie, že mohlo prísť k naplneniu skutkovej podstaty trestných činov založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd podľa § 421 Trestného zákona alebo prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd podľa § 422 Trestného zákona," povedal predseda OKS a poslanec za SaS v parlamente Ondrej Dostál.

Trestné oznámenie spolu s Dostálom podali poslankyňa mestského zastupiteľstva v Bratislave Lucia Štasselová, nezávislá poslankyňa NR SR Viera Dubačová a podpredseda OKS Juraj Petrovič.

Odporúčame aj: Pozrite sa, ako vyzerá fašistická symbolika Kotlebovej strany ĽSNS

„Milan Uhrík sa v relácii nedištancoval od známej neonacistickej vety o ochrane budúcnosti bielych detí. Naopak, prihlásil sa k nej. Žiadame preveriť, či sa tým nedopustil propagácie skupiny, hnutia alebo ideológie, ktorá hlasá rasovú, etnickú alebo národnostnú nenávisť, alebo ktorá smeruje, či v minulosti smerovala k potlačeniu základných práv a slobôd osôb, a či tým nenaplnil skutkovú podstatu trestného činu," vysvetľuje podpredseda OKS Juraj Petrovič.

„Počas uplynulého víkendu sme si pripomenuli, že prešlo 75 rokov od chvíle, keď fašista Tiso spolu s fašistom Hitlerom tiež začali „chrániť" budúcnosť bielych detí. V rovnakom čase, ako Uhrík v televízii hovoril o chránení budúcnosti bielych detí, boli pred 75 rokmi židovské deti a ženy v rámci programu „ochrany budúcnosti bielych detí" Hitlerom a Tisom práve v dobytčákoch na trase Poprad – Osvienčim. Odpornejší symbolický okamih by pre prihlásenie sa k fašizmu bolo naozaj ťažké vymyslieť," povedal Dostál.

Do relácie práve kvôli zástupcovi kotebovcov odmietol prísť zástupca strany Most-Híd.