Televízia vystrihla kritické vyhlásenia pri odovzdávaní ruských Oscarov

Televízia vystrihla kritické vyhlásenia pri odovzdávaní ruských Oscarov Reprofoto NTV

Ruský televízny kanál NTV v zázname odovzdávania prestížnych filmových cien Nika, čo je ruská obdoba amerického Oscara, skrátil vyjadrenie niektorý ruských filmárov.

Tí vo svojich príhovoroch podporili politických väzňov a demonštrantov zadržaných počas víkendových protestov proti režimu v Rusku.

Televízia vystrihla časť vystúpenia šiestich filmárov, medzi nimi napríklad režiséra Alexeja Krasovského.

Krasovskij vyzval prítomných v sále, aby podporili zatknutých demonštrantov. Podľa Krasovského režisér televízneho prenosu vopred varoval, že politické stanoviská z prejavov odstráni.

NTV scenzurovala aj reč scenáristu Jurija Arabova, ktorý hovoril o tom, že nie je možné predstierať, že v Rusku nedochádza k útlaku obyvateľov. Do vysielania sa nedostalo ani porovnanie situácie v Rusku so Severnou Kóreou dokumentaristu Vitalija Manského. Príhovor skrátili aj významnej ruskej herečke Jelene Koreněvovej alebo novinárovi a členovi ruskej televíznej akadémie Eduardovi Sagalajevovi.

Víkendových demonštrácií v Moskve sa podľa neštátnych médií zúčastnilo niekoľko desiatok tisíc ľudí a zatknutých bolo vyše 1000 osôb. Časť z nich polícia prakticky ihneď prepustila, niektorými prípadmi sa však zaoberal moskovský súd. Filmári počas odovzdávania cien kritizovali "opovržlivé správanie štátu k mladej generácii" alebo zatknutie ukrajinského režiséra Oleha Sencova, hlasného kritika ruskej anexie Krymu.