Televízia JOJ chce vypnúť Českú televíziu

Televízia JOJ chce vypnúť Českú televíziu Foto: ČT

Televízia JOJ rozposlala televíznym operátorom výzvu, aby vypli vysielanie všetkých českých kanálov, vrátane Českej televízie. Operátori nevidia dôvod na to, aby zo svojej ponuky vyradili Českú televíziu.

Televízii JOJ vadí, že Česká televízia vysiela zahraničné filmy či seriály, na ktoré nemá licenčné práva na Slovensku, ale len v Česku. Nedávnom kvôli tomu ukončili vysielanie na Slovensku televízie Prima a Nova, ktoré svoje hlavné kanály nahradili stanicami Nova International a Prima Plus. O tie sa však diváci netrhajú, pretože prinášajú väčšinou len staršie pôvodné relácie.

Operátori problém nevidia. "S Českou televíziou máme uzatvorenú platnú zmluvu. Momentálne sme od zmluvného partnera nezaznamenali signály, že by mal voči aktuálnemu nastaveniu distribúcie staníc skupiny ČT akékoľvek výhrady," uviedla firma Telekom, ponúkajúca televíznu službu Magio. "Kľúčový je pre nás samozrejme dopad na našich zákazníkov," dodala. Podobne sa vyjadrili aj spoločnosti Orange a UPC.

"Naše snahy neznamenajú, že obmedzujeme konkurenčný boj na slovenskom mediálnom trhu," uviedla hovorkyňa Joj Lucia Kulihová pre Pravdu. Za manažérsku povinnosť však označila ochranu obchodných práv firmy. "Televízie Prima a Nova už dokázali na Slovensku spustiť stanice s lokálnymi licenciami, čo je legislatívne korektný postup," dodala.

Denník Pravda oslovil aj Českú televíziu, tá však do uzávierky nereagovala.

JOJ tvrdí, že tieto snahy nepoškodzujú divákov.

Diváci však majú iný názor. ČT so svojimi viacerými televíznymi kanálmi je medzi mnohými slovenskými divákmi obľúbená.

"Ide nám o zamedzení nezákonného vysielania, ktoré poškodzuje nielen naše obchodné záujmy, ale aj záujmy ostatných televízií. Podobne ako Prima či Nova aj Česká televízia sa môže uchádzať o licenciu na lokálne vysielanie pre Slovensko," uviedla marketingová riaditeľka Joj Ivana Semjanová.

Operátori by mali "problémové" zahraničné tituly blokovať, čo ale v praxi nerobia, aj keď už boli za nelegálne šírenie českých televízií pokutovaní.

Rada v decembri potrestala spoločnosť UPC za šírenie českých staníc vrátane Českej televízie bez súhlasu vysielateľa pokutou 10.000 eur. UPC sa odvolala na súd.