Medzi súťažné snímky v Cannes sa prebojoval slovenský film OUT

Medzi súťažné snímky v Cannes sa prebojoval slovenský film OUT Foto: sentimentalfilm

Na filmovom festivale v Cannes, ktorý sa uskutoční od 17. do 28. mája, bol do súťažnej sekcie Un Certain Regard vybraný film Out slovenského režiséra Györgya Kristofa.

 

 

Out vznikol v slovensko-maďarsko-českej koprodukcii, nakrúcal sa okrem Slovenska aj v Maďarsku, Lotyšsku a v Estónsku.

Ide o majoritný slovenský film producenta Mareka Urbana (sentimentalfilm).

Debutová road movie košického rodáka, študenta pražskej FAMU, je príbehom o päťdesiatnikovi Ágostonovi, ktorý sa vydá na cestu východnou Európou v zúfalej snahe nájsť si prácu a splniť si sen - chytiť veľkú rybu. Cesta ho posúva stále hlbšie do mora bizarných udalostí a stretnutí.

„Som rád, že už na prvý pokus sa nám podarilo urobiť film, ktorý môže súťažiť na najvyššej svetovej úrovni," povedal scenárista a režisér Kristóf.

Odporúčame aj: V Cannes oznámili 18 filmov nominovaných do hlavnej súťaže

Dve z hlavných úloh stvárnili slovenské herečky Judit Bárdos a Éva Bandor. „Východiskovým bodom príbehu je dnes už, bohužiaľ, veľmi typická situácia, najmä pre ľudí odkiaľ pochádzam, z východného Slovenska, regiónu, kde nie je skoro žiadna práca, a človek, ktorý sa stane nezamestnaným, zostáva tak bez istej existencie. Byť na ceste, niekde inde, nikde, byť v cudzej krajine, znamená istý čas aj pre mňa trvalú skúsenosť, ale najsilnejšou hybnou silou filmu je osud môjho otca a ostatných členov rodiny," povedal György Kristóf. „Mám možnosť pozerať sa na to zblízka, hlboko to preciťujem a maximálne sa to odráža aj na mojom živote. Týmto filmom som dlžný a jeho realizáciu považujem za morálnu povinnosť," dodal Kristóf.

Foto: sentimentalfilm

„Už v samotnom námete filmu sa ukrýval potenciál a som veľmi šťastný, že po piatich rokoch intenzívnej práce sa nám podarilo film dokončiť. Účasť v súťaži na festivale v Cannes je obrovskou satisfakciou za vynaloženú energiu a bez pomoci všetkých spolupracovníkov, koproducentov a najmä podpory slovenského Audiovizuálneho fondu si ju viem len ťažko predstaviť. Ešte raz ďakujem všetkým, čo sa na výrobe filmu podieľali," povedal producent Marek Urban.
Film bol podporený Audiovizuálnym fondom.
Vznik filmu OUT bol podporený ako majoritná koprodukcia Audiovizuálnym fondom. Za českú stranu sa na ňom podieľal producent Jiří Konečný a koprodukovala ho FAMU. Postprodukcia filmu sa uskutočnila v štúdiách UPP, strihačom filmu bol Adam Brothánek a majstrom zvuku Jan Richtr.