Najpopulárnejší spôsob TV príjmu na základe zmluvy je cez satelit

Najpopulárnejší spôsob TV príjmu na základe zmluvy je cez satelit Ilustr.foto Orange

Ku koncu roku 2016 malo podľa tlačovej správy Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb televízny príjem na základe zmluvy s poskytovateľom služby cca 1,8 milióna užívateľov.

Najviac – viac ako milión televíznych divákov prijímalo TV programy prostredníctvom podmieneného prístupu k satelitnému televíznemu a rozhlasovému vysielaniu (DVB-S resp. DVB-S2) na základe zmluvy uzavretej s poskytovateľom služby.

Druhý najpopulárnejší spôsob plateného príjmu bol káblový distribučný systém (tzv. „káblová televízia"). Káblové distribučné systémy vykázali v rovnakom čase 413 tis. aktívnych prípojok, z toho 220 tis. bolo využívaných pre služby digitálneho TV vysielania (DVB-C).

Tretí najpopulárnejší spôsob bol prostredníctvom elektronickej komunikačnej siete v IP protokole (IPTV), kde bolo v danom čase aktívnych 337 tis. prípojok. Vyplýva to z údajov, ktoré operátori poskytli Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ).

Občania majú možnosť prijímať televízne programy, okrem už spomenutých možností, aj prostredníctvom mikrovlnného distribučného systému (MMDS alebo MVDS), mobilnej komunikačnej siete a bezplatného alebo plateného digitálneho terestriálneho vysielania (DVB-T). RÚ nemá k dispozícii odhady, koľko divákov prijíma TV programy prostredníctvom DVB-T.