Predaj prístrojov upravených k pirátskemu príjmu je nezákonný

Predaj prístrojov upravených k pirátskemu príjmu je nezákonný Foto: Skylink

Predávať multimediálne prehrávače umožňujúce pirátsky streaming je protizákonné, rozhodol o tom Súdny dvor Európskej únie. Ide sa o prelomový verdikt, ktorý má vplyv aj na predaj satelitnej techniky na Slovensku.

Rozhodnutie Súdneho dvora EU je záväzné pre všetky súdy v Európskej Únii. A teda aj v súdnych sporoch voči slovenským predajcom prijímačov umožňujúcich neautorizovaný prístup k chráneným dielam.

„Náš odhad je, že prijímačov s týmito funkciami je medzi ľuďmi na Slovensku možno 200-300 tisíc. Zďaleka nie všetci však prijímače využívajú k pirátskemu príjmu televíznych programov. Vieme povedať, že rozvoj internetu a technológií so sebou prináša nové a nové formy pirátstva a my si myslíme, že (práve na Slovensku) pirátsky príjem veľmi rýchlo narastá," píše v tlačovej správe Skylink.

Súdny dvor o zákaze rozhodol vo verdikte v spore holandskej nadácie Stichting Brein, ktorá chráni záujmy nositeľov autorských práv a podnikateľa Jacka Frederika Wullemsa. Ten na svojom webe Filmspeler.nl predával multimediálne prehrávače s predinštalovanými opensourcovými doplnkami (tzv. add-ons). Tie dokázali jednoducho prehrávať streamovaný obsah z pirátskych zdrojov. Voči žalobe Stichting Brein sa Wullems na holandskom súde obhajoval argumentom, že sám žiadne pirátstva neorganizuje, pretože jeho prístroje len využívajú obsah z voľne prístupných internetových stránok. Prehrávače s týmito nainštalovanými doplnkami potom podľa tohto argumentu nespadajú pod činnosť v autorskom práve definovanou ako „zdieľanie verejnosti". Holandský súd prvého stupňa tak požiadal o rozhodnutie Súdny dvor EU.

Luxemburský súd založil svoje rozhodnutie na okolnosti, že Willems predinštaloval doplnky do prehrávača s úmyslom umožniť porušovanie autorských práv. Túto funkciu tiež oznamoval svojím zákazníkom, ktorí si prehrávače zaobstarali s vedomím, že im prístroj umožní sledovať diela chránené autorským právom bez dovolenia ich držiteľa.

Na slovenskom trhu sa stretávame s pirátskym sledovaním obsahu prostredníctvom zdieľaní prístupových kariet pre satelitný príjem. Zdieľanie kariet umožňuje na nelicencovanom satelitnom prijímači bez prístupovej karty sledovanie kódovanej programovej ponuky satelitných operátorov, píše Skylink.

„Rozhodnutie Súdneho dvora EU znamená, že sa zásadne zvyšuje šanca na právny postih predajcov pirátskeho hardware," hovorí Jaromír Glisník, člen predstavenstva M7 Group, ktorá vlastní platformu Skylink, poskytovateľa satelitnej televízie.