Poslanca ĽSNS za jeho výroky o bielych deťoch v O 5 minút 12 stíhať nebudú

Poslanca ĽSNS za jeho výroky o bielych deťoch v O 5 minút 12 stíhať nebudú Reprofoto RTVS

Poslanec Kotlebovej ĽSNS Milan Uhrík v marci v živom vysielaní v diskusnej relácie O 5 minút 12 na pozvanie RTVS nezaprel vzťah k fašistickej ideológii.

 

 

Keď ho poslanec za SaS Ľubomír Galko vyzval, aby sa vyjadril k rasistickým a fašistickým výrokom jeho straníckych kolegov a dištancoval sa od nich, Uhrík reagoval: „Tie citáty nie sú oficiálnym programom strany, čiže áno, dištancujeme sa. Aj keď jeden sa mi tam páčil, že musíme chrániť budúcnosť bielych detí. Na tom nevidím nič zlé. Nech ma máte za rasistu všetci, ale ja si myslím, áno, mali by sme my chrániť aj budúcnosť aj bielych detí a nielen tých iných."

Žalobu na Uhríka podali poslanci Viera Dubačová (nezaradená), Ondrej Dostál (klub SaS) a bratislavská poslankyňa Lucia Štasselová. Uhrík podľa nich v diskusnej relácii parafrázoval známy neonacistický výrok. „We must secure the existence of our people and a future for white children." (Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí) je známym symbolom rasistov a neonacistov. Autorom vety je americký rasista David Lane.

Podrobnosti: Za fašistické reči na obrazovke RTVS je podané trestné oznámenie

Polícia teraz rozhodla, že poslanca nebude trestne stíhať za jeho výroky. „Predmetné trestné oznámenie vo veci podozrenia zo zločinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd, vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry od mietol, nakoľko nebol dôvod na začatie trestného stíhania alebo ďalší postup podľa trestného poriadku," povedala hovorkyňa prezídia policajného zboru Denisa Baloghová pre RTVS.

"Trestné oznámenie sme podali pre podozrenie, že mohlo prísť k naplneniu skutkovej podstaty trestných činov založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd podľa § 421 Trestného zákona alebo prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd podľa § 422 Trestného zákona," povedal predseda OKS a poslanec za SaS v parlamente Ondrej Dostál.