Zverejnili zreštaurovaný záznam svadby princeznej Diany

Zverejnili zreštaurovaný záznam svadby princeznej Diany Reprofoto youtube AP

Záujemcovia ho môžu vidieť vo vysokom rozlíšení 4K na YouTube.

 

Dvadsať rokov po smrti britskej princeznej Diany agentúra AP zreštaurovala a digitalizovala videozáznam, ktorý vznikol počas jej svadby s princom Charlesom 29. júla 1981.

25-minútový záznam pochádza z archívu britského filmového týždenníka Movietone, ktorý minulý rok kúpila AP. Britská spoločnosť Movietone bola jediným, kto v roku 1981 natočil ostro sledovanú svadbu na kvalitný 35milimetrový film. Bolo preto možné záznam digitalizovať vo vysokom rozlíšení, uviedla AP.

"Zreštaurovaný film v rozlíšení 4K je skrátka úchvatný a je na míle ďaleko od verzií z 80. rokov, ktoré poznáme," povedal Alwyn Lindsey, zástupca agentúry.

Svadbu Diany Spencerovej a následníka britského trónu Charlesa v londýnskej katedrále svätého Pavla v roku 1981 sledovalo pri televíznych obrazovkách 750 miliónov ľudí. Rozprávkový obrad mal zdôrazniť význam monarchie v neľahkých časoch, kedy Britániu sužovala ekonomická recesia, vysoká nezamestnanosť a občianske nepokoje.

V roku 1992 sa pár rozišiel, rozviedol sa v roku 1996. Diana zahynula spolu so svojím priateľom Dodim Al-Fayedom pri dopravnej nehode v Paríži. Od jej smrti uplynie budúci štvrtok 20 rokov.