RTVS prinesie priamy prenos z osláv SNP, možno sa stretnú Kiska, Fico a Danko

RTVS prinesie priamy prenos z osláv SNP, možno sa stretnú Kiska, Fico a Danko Foto: RTVS

RTVS pripravila špeciálny program k výročiu Slovenského národného povstania.

 

 

Výročie začiatku Slovenského národného povstania (SNP) si pripomíname 29. augusta, pred 73 rokmi sa domáci odboj počas druhej svetovej vojny postavil proti vstupu nemeckej armády na slovenské územie.

Sviatočný program na Jednotke začína o 9:00 detským filmom z obdobia SNP Explózia, o 11:50 Jednotka odvysiela priamy prenos z Osláv 73. výročia SNP z Múzea SNP v Banskej Bystrici za účasti ústavných činiteľov prezidenta Andreja Kisku, predsedu parlamentu Andreja Danka a premiéra Roberta Fica a účastníkov či pamätníkov SNP.

Popoludní Jednotka do vysielania zaradí slovenskú filmovú klasiku – o 15:10 to bude Kapitán Dabač s Ladislavom Chudíkom, o 16:55 zas kultová dráma z obdobia SNP Vlčie diery.

Večer na Jednotke to bude film režiséra Jiřího Chlumského Nedodržaný sľub - skutočný príbeh židovského chlapca, na pozadí ktorého sa odvíjajú politicko-spoločenské zmeny vo vojnovom Slovensku a povojnovom Československu. O 22:35 to bude baladicky ladenom príbehu Demeterovcov.

Zajtrajšia spomienka na SNP na Dvojke sa začne ráno o 8:30 televíznou inscenáciou Mŕtvi maturovať nebudú, o 9:30 to bude prvá a druhá časť televízneho seriálu V tieni vlkov o vojakoch bojujúcich na tajnom fronte proti hitlerovskému fašizmu.

Dvojka o 11:25 zaradí poviedkový film RTVS MOJE POVSTANIE.SK, venovaný hrdinstvám obyčajných ľudí počas Povstania, ktorých stvárňujú obľúbené slovenské osobnosti Miro Šatan, Celeste Buckingham, Majk Spirit, Tomi Kid Kovács a ďalší.

O 13:20 Dvojka odvysiela archívy o letcoch v SNP Povstaleckí letci, o 13:50 bude nasledovať dramatický príbeh dvoch bratov počas SNP Smrť chodí po horách. Tematické popoludnie k SNP pokračuje o 15:20 Príbehmi z Kališťa a o 16:20 titulom Slovenské kino: Vojaci a partizáni.

Večer k SNP vyvrcholí o 20:10 takmer dvojhodinovým priamym prenosom diskusnej relácie SK DEJINY s podtitulom Od Povstania po rok 1948, ktorý uzavrie sériu letných diskusných špeciálov s moderátorom Michalom Havranom.

Vysielať sa bude naživo z divadla Štúdio tanca v Banskej Bystrici a pozvanie Michala Havrana prijali historik Róbert Arpáš z Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, historik Múzea SNP Marek Syrný, autor publikácii o moderných slovenských dejinách Karol Fremal a český historik z Ústavu českých dejín Filozofickej fakulty Karlovej univerzity Michal Macháček.

Odporúčame aj: RTVS chystá špeciálny program k výročiu SNP - rozhlas

Neskorý večer na Dvojke bude patriť filmu z čias začiatku SNP Slnko vychádza nad Prašivou (21:55) a o 22:55 príbehu guvernéra Národnej banky Slovenského štátu Imricha Karvaša Financoval som Slovenské národné povstanie.
Program k SNP pokračuje aj ďalšie dva dni. Dvojka odvysiela napríklad dva tituly zo série História jedného dokumentu - filmový dokument o ilegálnej práci zamestnancov Baťových závodov počas SNP Brigáda Pavel (streda o 15:05) a príbeh Antona Hirnera pod názvom Šifrovací kód (štvrtok 15:05), ktorý bol počas SNP medzi prvými 18 slovenskými vojakmi, ktorí prešli na stranu Červenej armády.