Zomrel autor predlôh k filmom Pelišky či Pupendo

Zomrel autor predlôh k filmom Pelišky či Pupendo Foto: ČT

Vo veku 66 rokov v sobotu zomrel po vážnej chorobe spisovateľ Petr Šabach. ČTK to oznámil Lukáš Růžička z vydavateľstva Paseka, ktoré vydáva Šabachove knihy.

Šabach je autorom mnohých humorných románov a poviedok. Najznámejšou z nich je príbehová zbierka Hovno hoří, podľa ktorej vznikol úspešný film Pelíšky.

Petr Šabach sa narodil 23. augusta 1951 v rodine vojaka. Už v 70. rokoch vychádzali jeho poviedky v časopisoch a úplne prvú knihu, zbierku poviedok Jak potopit Austrálii, vydal Šabach v roku 1986. To už mal za sebou rôzne povolania - bol technický redaktor v Pragokoncerte, metodík kultúrneho domu, nočný strážca v Národnej galérii alebo odborný referent Galérie hlavného mesta Prahy.

Nasleduje Hovno hoří, Opilé banány, Putování mořského koně či Občanský průkaz. Jeho diela sa stali predlohou niekoľkých filmov režiséra Jana Hřebejka a scenáristu Petra Jarchovského. Okrem Pelíšek to boli napríklad Šakalí léta, Pupendo alebo U mě dobrý.

Hřebejk ČTK povedal, že bude vždy spomínať na ich spoločné prechádzky po pražských Dejviciach. "Skutočne najviac si ho vybavujem ako rozprávača. Mal som rád jeho humor, ktorý bol rovnaký, ako ľudia poznajú z jeho kníh," povedal Hřebejk.

"Rád chodím na pivo a v krčme si vypočujete veľa historiek. Veď ja nie som nič iné ako zlodej najrôznejších príhod, ktoré sa snažím domyslieť.," popísal šabach pred rokmi svoju prácu. "Moje spisovateľské ciele sú celkom skromné - aby môj text aspoň pár ľudí pobavil a aby som sa za neho nemusel hanbiť," povedal.