JOJ dostala pokutu za vtipy Kramára, Forgáča a Hudáka o amputáciách

JOJ dostala pokutu za vtipy Kramára, Forgáča a Hudáka o amputáciách Ilustr.foto: JOJ

  Pokutu vo výške 3 319 eur sa rozhodla dať Rada pre vysielanie a retransmisiu televízii JOJ. Členom rady sa nepáčili vtipy, ktoré odzneli v relácii Inkognito.

 

V predmetnom vydaní účinkujúci hádali povolanie Patrície. Tá pracuje ako inštrumentátorka na operačnej sále.
Problematický podľa členov rady bol rozhovor medzi účinkujúcimi (Michal Hudák, Marián Čekovský, Maroš Kramár a Marcel Forgáč) po odhalení povolania Patrície, keď zabávači hovorili vtipy o amputáciách, čim sa podľa rady mohli dotknúť hendikepovaných.

 

V. Voštinár: „Dobre, Ježiš, jak ste ju rýchlo dali, super."
M. Forgáč: „Mišo, ale ty si pamätáš, keď pacientovi, ktorý bol po amputácii - prišla za ním sestrička s dobrou a zlou správou?"
M. Hudák: „No, je niekoľko verzií."
M. Forgáč: „Áno, tak daj prvú."
M. Hudák: „Je taká jedna verzia, že – mám pre vás dobrú...zlú...no tak najprv tú zlú. No, tak, museli sme vám amputovať obidve nohy. Ééé, preboha! Teraz tú dobrú. Vidíte tam toho chlapíka, čo leží tam na šestke? On od vás kúpi topánky." Smiech v hľadisku.
V. Voštinár: „Marcel, aká je druhá verzia?"
M. Forgáč: „Budeme vám musieť amputovať obe nohy, to je zlá správa. A dobrá správa? Éé, viete, tá pekná blonďavá sestrička, čo vás ošetruje? No...začal som s ňou chodiť." Nastáva smiech.
V. Voštinár: „Potom už je len verzia, že mám pre vás zlú správu, zajtra zomriete. Ale dovtedy vám povieme, prečo." Smiech.
M. Kramár: „A ešte, pán doktor, necítim si nohy. Ani sa nečudujem, my sme vám ich amputovali."
M. Forgáč: „A potom je ešte – pán doktor, necítim, neviem si nahmatať nohy. No lebo sme vám amputovali ruky."


Podľa posudku Kancelárie rady k porušeniu zákona nedošlo: „Program má výhradne zábavný charakter a jeho obsahom je, aby mediálne známe osobnosti na základe krátkej indície hádali povolanie troch pozvaných hostí. V takomto type programov je potrebné zhodnotiť mieru prípustnej hranice žartovania a zábavy, ktorá vyplýva z charakteru programu, a ktorá je do istej miery očakávaná a pre daný formát typická."

Členovia rady mali iný názor a rozhodli, že JOJ v relácii porušila ustanovenie zákona o ochrane ľudskej dôstojnosti.