Print this page

Jeden svet a jeho hostia, ktorých si netreba nechať ujsť

18. Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet (od 12. do 17. októbra v Bratislave a do 15. októbra v Košiciach) privíta viacero zaujímavých zahraničných hostí, režisérov, filmárov a odborníkov, ktorých stojí za to stretnúť. Či už pri premietaní ich filmov, alebo na niektorej z palety diskusií na rôzne aktuálne spoločenské témy.


Práve jednu takú aktuálnu tému, ktorá úzko súvisí aj s témou festivalu, ktorou je hľadanie dôvery, nám na festivale predstaví rakúsky dokumentarista Werner Boote s jeho snímkou Všetko je pod kontrolou. Film divákom umožní nahliadnuť do sveta internetu a zvlášť dát, ktoré každodenne s až naivnou dôverou odovzdávame firmám ako je Google či Facebook. S režisérom sa budú môcť diváci a novinári stretnúť na diskusii spojenej s predstavením tohto filmu v sobotu 14.10. o 17:00 v Kine Mladosť (po premietaní filmu, ktoré sa začína o 15:30).

Ďalším inšpiratívnym hosťom, ktorého sa zaiste oplatí stretnúť, je holandský režisér Hans Busstra. Tento nezávislý dokumentarista sa vo svojej tvorbe venuje predovšetkým vzťahu internetu či nových médií s najrôznejšími otázkami dneška - od úniku bezpečnostných informácií, cez tému kryptomeny ako je známy bitcoin, po virtuálnu dimenziu džihádu. A práve poslednú z tém predstaví prostredníctvom svojej poslednej snímky Kyberdžihád aj počas Jedného sveta v Bratislave. Debata s režisérom a tunajším odborníkom na extrémizmus Danielom Milom sa uskutoční v piatok 13.10. o 19:30 v Kine Lumiére (po premietaní filmu, ktoré sa začína o 18:30). Následne sa bude môcť verejnosť stretnúť s režisérom aj v rámci tzv. master class na tému investigatívna dokumentaristika v Európe a autorský prístup filmára k investigatívnym témam. Podujatie sa uskutoční v sobotu 14.10. o 15:00 na VŠMU (po premietaní filmu, ktoré sa začína o 14:00).

Ďalšiu tému dotýkajúcu sa dôvery či nedôvery nám pomôže otvoriť český režisér Jan Novák, ktorý počas festivalu predstaví svoju dokumentárnu snímku 32 utajovaných strán. Tá pojednáva o úteku Rudolfa Vrbu a Alfréda Wetzlera z tábora smrti v Osvienčime a ich 32-stranovej správe o nacistických zverstvách, ktorú v tej dobe podali svetu. A ktorá napriek svojej urgencii a potenciálu zachrániť tisíce nevinných zostala nevypočutá. Diskusia s režisérom sa bude konať v piatok 13.10. o 20:30 v Kine Mladosť (po premietaní filmu, ktoré sa začína o 19:30).

Na veľmi aktuálnu tému týkajúcu sa predovšetkým českej, ale svojim presahom aj slovenskej spoločnosti sa budú môcť diváci festivalu Jeden svet porozprávať s režisérskym duom Zuzana Piussi a Vít Janeček. Tým sa v posledných rokoch podarilo zozbierať množstvo materiálu, z ktorých vznikol dokument Sedliacky rozum mapujúci zvláštnu rolu politika-podnikateľa Andreja Babiša v českom poľnohospodárstve, ktoré si tento pán pomaly, ale isto mení na svoj obraz. Diskusia s režisérkou dvojkou sa uskutoční v piatok 13.10. o 18:45 v Kine Mladosť (po premietaní filmu, ktoré sa začína o 19:30).

Medzi ďalšími hosťami nájdete napríklad slovenskú režisérku Zuzanu Límovú, ktorá na festivale v premiére uvedie svoj debut Medzi nami otvárajúci ťažkú tému pôrodníctva na Slovensku, či dokumentaristu Adama Hanuljaka, ktorý na festivale predstaví hneď dva svoje filmy - 10 rokov lásky a taktiež v premiére dokument Kvety pre Európu, pojednávajúce o dvoch diametrálne odlišných témach.