Print this page

Film o tom, ako vyzerá v skutočnosti slovenský pôrod, zablokovali vyhrážky nemocnice Reprofoto Befor I meet You

 Už onedlho bude mať premiéru film Medzi nami od režisérky Zuzany Límovej. Film odkrýva bežnú rutinu pôrodných sál a spochybňuje pôrod ako "najšťastnejší moment v živote ženy".

 "V našich pôrodniciach sa radosti materstva môžu ľahko premeniť v opak. Izolované od svojich blízkych sa ženy potýkajú s prísnym režimom, osamelosťou a ťažko pochopiteľnými praktikami," povedala Zuzana Límová o svojom celovečernom debute, ktorý vidí ako intímny pohľad za zatvorené dvere pôrodníc, kde je zvyčajne dovolené vstúpiť iba budúcim matkám. Filmom chce otvoriť verejnú diskusiu.

Dokument Medzi nami (Before I Met You) zaznamenáva snahu žien udržať si vlastnú dôstojnosť a ponúka ich svedectvá. Doplňujú ich zábery zachytené počas všedných dní v štátnej pôrodnici a rozhovory s personálom. Režisérka vychádzala aj z vlastných skúseností. "Film Medzi nami vznikol preto, aby sme vytvorili priestor na zdieľanie príbehov, ktoré naša spoločnosť nechce počuť. Zdravotnícky systém, ktorý ženám neumožňuje privádzať deti na svet rešpektujúcim spôsobom, sa môže zmeniť len vtedy, ak o tom budeme hovoriť," povedala Límová.

Film nakrúcala v priestoroch Univerzitnej nemocnice v Bratislave, ktorá mala v tom čase - vo februári a marci 2016 - certifikát Baby Friendly Hospital. "Po uverejnení traileru sa nám začala vyhrážať nemocnica aj niektorí lekári a žiadali zastavenie filmu. Už niekoľko mesiacov čakáme na oficiálne vyjadrenie právneho oddelenia nemocnice," opisuje aktuálnu situáciu režisérka. Od januára do júna tohto roku boli možné len neverejné projekcie.

Uvedenie filmu podporili viacerí slovenskí filmári a pedagógovia VŠMU a aj medzinárodná asociácia pre ľudské práva pri pôrode Human Rights in Childbirth.

Na filme pracoval medzinárodný tím, k slovenskej režisérke sa pridala kameramanka Selina Becker z Nemecka a strihačka Morgana Tinebra z Talianska. Snímku produkovala medzinárodná škola ZeLIG - School for Documentary, Television and New Media v Bolzane v Taliansku.

Hodinový film Medzi nami uvedie v premiére festival Jeden svet v pondelok 16. októbra.

Pokúšame sa získať stanovisko Univerzitnej nemocnice V Bratislave.