Print this page

Horské filmy v Kežmarku otvorí Pavol Barabáš Vábením výšok Foto: MFHF

Aj tento rok bude Kežmarok jedným z dejísk Medzinárodného festivalu horských filmov (MFHF), ktorého hlavný program sa už po 25-krát uskutoční 11. – 15. októbra v Poprade.

 

 

Kino Iskra ponúkne horské filmy svojim divákom v dvoch súťažných blokoch a jednom bloku víťazných snímok festivalu od piatku do nedele 13. – 15. októbra 2017 vždy od 19.00 h.

Hneď prvý večer kežmarskej časti MFHF, teda piatok 13. októbra, bude v znamení projekcie nového filmu režiséra, scenáristu a kameramana Pavla Barabáša Vábenie výšok. Známy a úspešný cestovateľ, dobrodruh a filmár príde svoj celovečerný dokument o histórii slovenského himalájskeho horolezectva pohľadom najstaršej generácie uviesť do kina Iskra osobne.

Slovenské himalájske horolezectvo zaznamenalo ku koncu minulého storočia svetové výkony, ale i pády. Vo filme Vábenie výšok sa pozrieme na jeho vývoj cez pohľad jednej horolezeckej generácie, ktorá nás prevedie od začiatkov horskej služby v Tatrách cez prvé expedície až po odvážne myšlienky smerujúce na najvyššiu horu sveta.

„Hoci sa horolezectvo môže javiť ako príliš špecifická téma, blízka len pár ľuďom, je v ňom obsiahnutého omnoho viac. Nejde totiž len o akési dobýjanie vrchov a budovanie ega. Nie je to víťazstvo nad horami, ale hlavne nad sebou. A ako povedal Edmund Hillary: Náročné ciele každého z nás posúvajú ďalej," hovorí režisér Pavol Barabáš.

Víťazstvá a prehry oddeľuje tenká čiara. Slovenské horolezectvo v 80. rokoch prežívalo v Himalájach hviezdne hodiny. V roku 1984 vyliezli Slováci južnú panenskú stenu Lhotse, ktorú Reinhold Messner po neúspešnom pokuse označil za projekt ďalšieho tisícročia. Po svetovom uznaní naši horolezci hľadali ešte odvážnejší cieľ.

Vábenie výšok je aj svedectvom o nenaplnených snoch preliezť najťažšiu stenu Mount Everestu. V troch náročných expedíciách sa odohrali prelomové udalosti, ktoré vyvrcholili v najtragickejšie okamihy slovenského horolezectva. S odstupom času sa film pokúša zhodnotiť snaženie Slovákov na najvyššej hore sveta a zrekonštruovať ich príbeh.

Prečo sme kedysi v Himalájach udávali trend? Bola to práve sila kolektívu, ktorá dokázala aj nemožné? Alebo možnosť dostať sa za hranice komunistického Československa? Dnes už nie je problém vycestovať do Himalájí, a napriek tomu už v Himalájach nehráme prím. Prečo? Aj na tieto otázky sa pokúsi dať odpoveď a zároveň zmapovať vízie ľudí, ktorí šli za svojimi snami a dokázali nimi nadchnúť nielen seba, nový dokument Pavla Barabáša.

 Foto: MFHF

Program MFHF v kine Iskra Kežmarok

Piatok 13. októbra:

19.00 – Projekcia súťažných filmov (blok 5)
Posadnutosť (r.: W. Kozakiewicz, Poľsko, 2016, 6 min)
Najťažší poľský bouldrový problém so stupňom obtiažnosti V15.
Vábenie výšok (r.: P. Barabáš, Slovensko, 2017, 100 min)
Film osobne uvedie režisér Pavol Barabáš
Vývoj slovenského himalájskeho horolezectva očami jednej generácie.

Sobota 14. októbra:

19.00 – Projekcia súťažných filmov (blok 15)
Do hôr na bicykli 2: Nórsko (r.: B. Leven, USA, 2016, 9 min)
Partia lyžiarov na ceste po súostroví Lofoty.
Nesmrteľný les (r.: E. Baláž, Slovensko, 2017, 52 min)
Pod Kriváňom sú vládcami lesa stáročné limby a medvede.
Dhaulagiri – výstup na Bielu horu (r.: G. Glass, C. Harbaruk, Argentína, 2017, 70 min)
Veľkolepé dobrodružstvo a dôverná retrospektíva. Príbeh o ceste, ktorá vedie do ľudského vnútra.

Nedeľa 15. októbra:

19.00 – Projekcia ocenených filmov