Polícia zatkla bývalého šéfa Markízy, obvinili ho z objednávky vraždy

Polícia zatkla bývalého šéfa Markízy, obvinili ho z objednávky vraždy Foto: Musikal.cz

Bývalého šéfa televízie Markíza Pavla Ruska dnes zadržala polícia. 

 

Podozrivý je z toho, že si v roku 1997 v podsvetí objednal vraždu svojej vtedajšej spoločníčky Sylvie Volzovej, informáciu priniesol web SME.sk, ktorý sa odvoláva na zdroje blízke vyšetrovaniu.

Pavol Rusko bol spoluzakladateľom, spolumajiteľom a šéfom televízie Markíza. Neskôr založil politickú stranu Aliancia nového občana (ANO), bol poslancom NR SR, podpredsedom vlády a ministrom hospodárstva Slovenska. v roku 1997 mala Markíza veľký vplyv na verejnú mienku aj na politiku.

Prípad rieši Národná kriminálna agentúra. Vyšetrovanie začala na základe trestného oznámenia bývalého šéfa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka. "V predmetnej veci bolo dnešného dňa vznesené obvinenie 4 osobám, 1 osoba bola zadržaná. Ďalšie informácie poskytneme, ak to dôkazná situácia dovolí," povedal pre SME policajný vyšetrovateľ.

Volzová bola dôležitou osobou pri vzniku televízie. „Markíza je dieťaťom HZDS," povedala pred rokmi dnes už nežijúca Emília Boldišová. V roku 1994 vtedajšia šéfka licenčnej rady Emília Boldišová odmietla Pavlovi Ruskovi dať licenciu na vysielanie televízie, pretože Rusko zatajil spolumajiteľku zo zahraničia Sylviu Volzovú. Radu vtedy za vlády HZDS odvolali a od novej, ktorej predsedal nový predseda Peter Juráš, už Rusko v roku 1995 licenciu získal. V nasledujúcich rokoch došlo k vážnym sporom medzi spolumajiteľmi. V roku 1998 v boji o Markízu figuroval aj Marián Kočner. V roku 2001 Volzová svoj 50-percentný podiel v spoločnosti Markíza-Slovakia Blatné, predala. Novým spolumajiteľom sa stala firma Media Invest, ktorej jediným konateľom bol Ján Kováčik.

„Rusko povedal, že to bude dobre zaplatené a že jemu tam ide o veľa. Hlavne, že to musí byť urobené čisto," uviedol podľa SME Černák o vražde Volzovej v trestnom oznámení.

Pokúšame sa získať stanovisko polície aj Pavla Ruska.

Článok budeme aktualizovať.

V roku 1997 odvysielala Markíza reportáž o oslavách narodenín Mikuláša Černáka. Redaktor Dušan Valko povedal, že na oslavu ho poslal Rusko a povedal mu, čo má v reportáži povedať.