Do súťaže KAMERA 2017 je prihlásená takmer stovka diel

Do súťaže KAMERA 2017 je prihlásená takmer stovka diel

Asociácia slovenských kameramanov (ASK) vyhlásila už po ôsmy raz súťaž o najlepší kameramanský výkon.

 

 

Tvorcovia prihlásili 98 diel, ktoré vznikli za ostatné dva roky v rámci hranej filmovej tvorby, dokumentov, televíznych seriálov, krátkych filmov, reklám a videoklipov ako aj študentskej tvorby. Slávnostné udeľovanie cien sa uskutoční 29. novembra 2017 v Kine Lumière. Program podujatia KAMERA 2017 chce upriamiť pozornosť na túto profesiu a potrvá celý deň, filmárom ponúkne prehliadku, stretnutia a diskusie.

"Bez kameramana film nevznikne, musí ho niekto natočiť. Ide o najdôležitejšiu filmovú profesiu. Nosný je príbeh, jeho nositeľom je herec a film je umenie, ktoré je zastrešené práve kamerou, cez ňu je vyrozprávaný príbeh, myšlienka a to celé je film. Inak by to bola literatúra či divadlo. Samozrejme s podporou všetkých ostatných filmových profesií," povedal prezident ASK, kameraman Noro Hudec.

Súťažných je šesť kategórií:

1. hraná filmová tvorba
2. televízny seriál
3. dokumentárny film
4. krátky film
5. reklama a videoklip
6. študentský film

O laureátoch rozhodne päťčlenná porota: kameramani Dodo Šimončič (predseda), Vladimír Holloš, Richard Žolko (zástupca Literárneho fondu), strihač Roman Varga a filmová publicistka Eva Križková.

Členovia asociácie udelia ešte dve ceny mimo súťaž: Cenu za technologický prínos a Cenu za celoživotné dielo.

Do súťaže prihlásilo presne 98 audiovizuálnych diel, z toho 10 celovečerných hraných filmov, 15 dokumentárnych filmov, 10 krátkych filmov, šesť televíznych seriálov, 37 reklám a videoklipov, 20 študentských filmov.

Zmyslom súťaže KAMERA je podľa prezidenta asociácie upozorniť na tvorbu slovenských kameramanov, povýšiť ju na prehliadku ocenených prác a zároveň príležitosťou na odborné diskusie i menej formálne stretnutia. Navyše tým, že štatút súťaže dovoľuje prihlásiť aj dielo slovenského kameramana, kameramanky, ktoré vzniklo mimo Slovenska, bez slovenskej produkcie, dozvedáme sa tak o úspechoch domácich filmárov, na čo je dobré upozorniť.

Organizátorom podujatia je ASK, ceny súťaže KAMERA 2017 udeľuje asociácia v spolupráci s Literárnym fondom, partnermi podujatia sú Slovenský filmový ústav a Vysoká škola múzických umení.

Podujatie bude prístupné aj pre verejnosť.

Asociácia slovenských kameramanov má približne 40 členov všetkých generácií, od debutantov až po najstarších kameramanov, ktorí boli a sú zásadným vkladom do československej či slovenskej kinematografie, ako napríklad Stanislav Szomolányi, Dodo Šimončič, Ján Ďuriš, Vladimír Holloš, Ladislav Kraus. "Naša asocácia, to sú predovšetkým ľudia a to, čo vedia, čo vytvárajú, to sú ich skúsenosti, ktorými chcú prispievať do debaty a inšpirovať; to je podstata našej asociácie bez technologického či finančného zázemia," doplnil prezident ASK Noro Hudec.

Svoje organizácie majú medzi filmármi aj strihači a producenti.