Združenie amerických producentov doživotne vylúčilo Weinsteina

Združenie amerických producentov doživotne vylúčilo Weinsteina Reprofoto youtube Tribeca

 Vplyvná organizácia Združenie amerických producentov (PGA) navždy vylúčila zo svojich radov hollywoodskeho magnáta Harveyho Weinsteina, ktorý čelí mnohým obvineniam zo znásilnenia.

 Informoval o tom dnes spravodajský portál BBC. Združenie svoje rozhodnutie zdôvodnilo závažnosťou a hanebnosťou činov, ktorých sa 65-ročný Weinstein niekoľko desaťročí dopúšťal.

Začiatok formálneho procesu, ktorého cieľom bolo Weinsteina zbaviť členstva, ohlásilo PGA tento mesiac. Teraz združenie vo vyhlásení uviedlo, že Weinstein sa miesto účasti na disciplinárnom konaní rozhodol členstva vzdať. V reakcii na povahu skutkov, z ktorých je producent obviňovaný, sa potom vedenie PGA rozhodlo Weinsteinovi doživotne zakázať členstvo v tomto združení.

Odporúčame aj: Na hollywoodskeho magnáta, obvineného zo sexuálneho obťažovania, v zlom spomína aj Angelina Jolie

"Tento bezprecedentný krok odráža závažnosť, s akou združenia sleduje veľké množstvo správ o Weinsteinovom desiatky rokov trvajúcom hanebnom správanie," uviedlo PGA, ktoré má cez 8100 členov. "Sexuálne obťažovanie v našom priemysle či v radoch Združenia amerických producentov nemôže byť tolerované," dodala organizácia.

Podobné disciplinárne konania ako PGA zahájilo aj Združenie amerických režisérov (DGA), ktoré môže Weinsteina tiež zbaviť členstva. Zo svojho stredu vylúčila Weinsteina tiež americká Akadémia filmových umení a vied (AMPAS), ktorá udeľuje filmovej ceny Oscar.

Weinstein čelí obvineniam, že v minulosti sexuálne obťažoval či znásilnil zhruba päť desiatok žien. Na obťažovenie sa sťažovali aj herečky Gwyneth Paltrow či Angelina Jolie. Producent sa stiahol do ústrania. Všetky obvinenia odmieta a tvrdí, že sex bol vždy dobrovoľný.