Najdrahší nemecký seriál Babylon Berlin vzbudzuje veľkú pozornosť

Najdrahší nemecký seriál Babylon Berlin vzbudzuje veľkú pozornosť Foto: Sky

Veľkú pozornosť vzbudzuje televízny seriál Babylon Berlin. Najdrahšie nemecké filmové dielo, ktoré sa sústredí na divoké 20. a 30. roky v nemeckej metropole, nemecké médiá hodnotili ako míľnik, začiatok novej éry či majstrovský počin. Veľký ohlas už má aj v zahraničí. 

 

Seriál priniesie aj RTVS. Prvé dve čati odvysiela večer 24. novembra na Dvojke.

Seriál sa začína v roku 1929 v Berlíne, ktorý je síce ešte stále poznačený prvou svetovou vojnou, zároveň sa už ale radí medzi najvyhľadávanejšie metropoly sveta, v ktorej si na svoje prídu všetci hriešnici, či už túžiaci po ženách, alkohole alebo drogách.

"Boli sme šokovaní, keď sme pri našich rešeršiach zistili, aký medzinárodný bol Berlín už v 20. rokoch. Tak otvorený a živý ako vtedy je znovu až dnes," povedal serveru Spiegel Online jeden z trojice režisérov Achim von Borries. "Nočný život bol ohromný. Pre každú sexuálnu orientáciu existoval príslušný podnik," povedal.

Hlavnými hrdinami seriálu sú vojnou zničený a na morfiu závislý policajný komisár Gereon Rath (stvárnil ho Volker Bruch) a príležitostná prostitútka Charlotte Ritterová (Liv Lisa Friesová), ktorá sa chce stať policajtkou. V rokoch pred nástupom nacistov k moci sa nestretávajú len so zločincami a gangstrami, ale sú vtiahnutí aj do politického víru napätej doby, v ktorej rastie nezamestnanosť aj inflácia a v ktorej na seba začínajú narážať krajne pravicové a krajne ľavicové skupiny.

Odporúčame aj: Vychádza Kutscherova kniha, predloha seriálu Babylon Berlin

Práve krehkosť demokracie, ktorá v prípade tej weimarskej skončila nástupom Adolfa Hitlera k moci v roku 1933, je jedným z hlavných posolstiev seriálu, ktorý vychádza z kriminálnych románov nemeckého spisovateľa Volkera Kutschera. "Dnes sa znovu spoločnosť radikalizuje - nielen nemecká - takže je zaujímavé objavovať paralely," myslí si ďalší z režisérov Hendrik Handloegten. "Mnoho z toho, čo bolo doteraz samozrejmé, je spochybňované: jednota Európy, mier, náš blahobyt. To sa v posledných rokoch zásadne zmenilo," dopĺňa von Borries.

Vedľa Handloegtena a von Borriesa sa na polročnom nakrúcaní prvých dvoch sérií, ktoré majú spolu 16 dielov, podieľal tiež režisér Tom Tykwer. Všetci traja predtým tri roky pracovali na scenári. Aby seriál s rozpočtom okolo 40 miliónov eur mohol vzniknúť, spojili svoje sily verejnoprávna televízia ARD a platená televízia Sky.
Slovenský diváci ho môžu nájsť v ponuke HBO, prinesie ho aj RTVS.

Ešte predtým sa seriál objavil v ďalších krajinách sveta. Dielo natáčané predovšetkým v štúdiu Babelsberg neďaleko Berlína sa podarilo predať do približne šiestich desiatok štátov vrátane USA, Británie, Francúzska, Talianska, Ruska alebo Austrálie.

Na novom filmovom počine kritici vedľa dobrého scenára a výkonov hercov v hlavných úlohách oceňujú aj kostýmy, hudbu a skvele vystihnutú atmosféru doby.