Print this page

Zomrela predstaviteľka Ribany aj bondgirl Foto: Film Agent 007/ČT

 Vo veku 79 rokov zomrela nemecká herečka Karin Dorová.

 Známa je úlohou indiánskeho dievčaťa Ribany vo filme Vinnetou – Červený gentlman alebo ryšavej agentky Helgy Brandtovej v bondovke Žiješ len dvakrát.
O pondelkovom úmrtí dnes informoval nemecký denník Bild s odvolaním sa na syna herečky, ktorá údajne zomrela v opatrovateľskom dome. Dorová sa vraj úplne nezotavila z nedávneho ťažkého pádu. Dorová vlani v júli spadla na chodníku v severnom Taliansku a bola 15 minút v bezvedomí. Z nemocnice, kde vraj lekári nerozpoznali jej ťažké zranenia na hlave, bola prepustená a dokonca hrala v mníchovskom divadle Komödie im Bayerischen Hof. V marci sa však jej stav zhoršil.

Dorová, vlastným menom Käthe Rose Derrová, bola jedinou nemeckou bondgirl. Práve úlohou vo filme Žiješ len dvakrát z roku 1967 so Seanom Connerym v úlohe agenta 007 Jamesa Bonda dosiahla medzinárodnú popularitu. Hrala však aj Kubánku vo špionážnom trileri Topaz (1969) Alfreda Hitchcocka.

Hrala aj v mayovkách. Bola slečnou Ellen vo filme Poklad na Striebornom jazere, aj slečnu Mabel vo filme Vinnetou a Old Shatterhand v Údolí smrti.