Do kín vstupuje ôsmy diel Star Wars, prinášame podrobnosti

Do kín vstupuje ôsmy diel Star Wars, prinášame podrobnosti Foto z filmu

Sobotňajšou svetovou premiérou v Los Angeles vstupuje do kín ďalší diel hviezdnej ságy Star Wars, teraz s podtitulom Poslední Jediovia.

 

 

O obsahu filmu je známe len veľmi málo, čo vyvoláva mnoho špekulácií. Vďaka ukážkam je ale isté, že ani tentoraz návštevníci kín nebudú ochudobnení o vesmírnej strety, pozemné bitky mechanizovaných armád a súboje so svetelnými mečmi. Nový film, ktorý je v poradí ôsmym, je so stopážou 152 minút vôbec najdlhším z celej hviezdnej série.

"Od samého začiatku to bol dlhý film," povedal k filmu Poslední Jediovia autor scenára a režisér v jednej osobe Rian Johnson. "Po prvom strihu bol ďaleko dlhší ako tri hodiny," vysvetlil.

V slovenských kinách bude mať premiéru 14. decembra.

Dĺžka filmu na prvýkrát zaskočila aj Marka Hamilla, ktorý stvárnil Luka Skywalkera. "Dobrou správou je, že som to videl. A je to ako (gangsterka) Kmotor. Nezdá sa to tak dlhé," povedal Hamill v rozhovore s Vanity Fair.

 

Médiá dĺžke filmu venovali veľa priestoru, čo spôsobil aj fakt, že o obsahu nového dielu sa takmer nič nevie. Z ukážok je možné vyvodiť, že sa sága bude venovať postave Rey, ktorá už v siedmom diely z roku 2015 s názvom Star Wars: Sila sa prebúdza patrila k tým hlavným.

Rey je v diskusiách spomínaná ako možný sivý Jedi, ktorý kráča medzi svetlou a temnou stranou Sily. Tento názor podporuje aj filmový plagát, na ktorom sú tváre Skywalkera a prívržencov temnej strany Kylo Rena, ktorého rodičia sú Han Solo a princezná Leia. Skywalkera a Rena oddeľuje lúč svetelného meča, ktorý drží v ruke práve Rey.

Vo filme sa samozrejme objavia i ďalšie postavy známe z predchádzajúcich dielov, okrem iného Finn, ktorý utiekol z jednotiek Stormtrooper postimperiálneho Prvého rádu a pridal sa k odboju, vodca Prvého rádu Snoke, často až komická dvojica robotov R2-D2 a C-3PO alebo huňatý druh zosnulého pašeráckého pilota a kladného hrdinu Sola.

Chýbať nebude ani Leia, ktorá stojí na čele povstalcov. Leiu hrala Carrie Fisherová, ktorá zomrela na konci minulého decembra. Spoločnosť Walt Disney & Co, ktorá za filmom stojí, uviedla, že všetky scény, v ktorých sa Fisherová objaví, boli natočené pred jej smrťou. "Nezmeníme (epizódu) VIII, kvôli jej úmrtiu ju nebudeme upravovať. V osmičke zostane tak, ako je," dodala spoločnosť s tým, že postava princeznej nebude nijako digitálne upravovaná, aby mohla byť využitá v ďalších scénach.

Veľa otázok vyvolal aj názov podnadpisu The Last Jedi. V neanglických prekladoch je zrejmé, že reč je o viac Jedioch a nie len o jednom poslednom, čo z anglickej verzie The Last Jedi jasné nebolo. "S ohľadom na preklady sa zdá pravdepodobné, že to je odkaz na viac ľudí," napísal magazín Time o význame podtitulu.