Najväčšiu šancu na cenu českej filmovej kritiky má film Terezy Nvotovej o znásilnení Špina

Najväčšiu šancu na cenu českej filmovej kritiky má film Terezy Nvotovej o znásilnení Špina Foto:spina.cz

  Tereza Nvotová sa uchádza aj o cenu Objav roka.

 

 

Slovensko-česká dráma Špina dominuje nomináciám na Ceny českej filmovej kritiky, má celkom šesť šancí na víťazstvo.

Po piatich nomináciách získali filmy Křižáček a Bába z ledu.

Celovečerný hraný debut Terezy Nvotovej Špina rozpráva o mladej Lene, ktorej dospievanie zásadne poznamenajú znásilnenia. Pocit viny a obavy, že jej nikto neuverí, dievča doženú až k pokusu o samovraždu. Lena sa kvôli tomu ocitne na psychiatrickej klinike a hľadá nový začiatok. Špinu českí kritici nominovali v kategóriách film roka, réžia, scenár, vďaka kamere Marka Dvořáka má film šancu aj v kategórii Audiovizuálny počin roka, nominovaná bola aj predstaviteľka hlavnej úlohy Dominika Morávková a kameraman Marek Dvořák.
Tereza Nvotová sa uchádza aj o cenu Objav roka.

Päť nominácii má Křižáček od Václava Kadrnku a Bába z ľadu Bohdana Slámu. V hereckej kategórii konkuruje Karel Roden sám sebe s nomináciami za svoj výkon v Křižáčku a v Masarykovi. Súperom mu je Pavol Nový za rolu otužilcov v Babe z ledu.

Jeho kolegyňa Zuzana Kronerová sa o cenu pre najlepšiu herečku stretne okrem Dominiky Morávkovej aj s Barborou Polákovou, ktorá novinárov zaujala v novinke Miroslava Krobota Kvarteto. Dve nominácie, na objav roka aj v kategórii Mimo kino, má dokumentárny film Hranice práce Apoleny Rýchlíkovej z cyklu Český žurnál. Medzi dokumentmi uvedenými v kinách bodovali tituly Červená, Richard Müller: nepoznaný a dokudrama Sama.

Na odovzdávanie Cien českej filmovej kritiky, ktoré bude 27. januára, sa môžu tešiť tvorcovia 12 diel, oznámil dnes ČTK za Združenie českej filmovej kritiky Pavel Sladký.