Najviac cien na Zlatom Glóbuse získali filmy Tri billbordy a Big Little Lies

Najviac cien na Zlatom Glóbuse získali filmy Tri billbordy a Big Little Lies Reprofoto FB GoldenGlobes

Zlatý glóbus sa niesol v duchu čiernej ako symbolu proti sexuálnemu násiliu.

Filmovým cenám Zlatý glóbus vládli v nedeľu v Los Angeles film Tri billboardy kúsok za Ebbingom režiséra Martina McDonagha a miniseriál Big Little Lies, oba získali štyri trofeje. Film Tri billboardy kúsok za Ebbingom je o boji matky za spravodlivosť po znásilnení a vražde dcéry bol vyhlásený za najlepšiu drámu, bodoval aj v ďalších hlavných kategóriách. Podľa mnohých film odráža jednu z hlavných tém dnešnej doby - boj proti sexuálnemu násiliu a nerovnosti pohlaví.

Táto téma sprevádzala takmer celé odovzdávanie Zlatých glóbusov, zmienil sa o ňom prakticky každý z víťazov. Stanica BBC označila večer za "veľmi politický". Najsilnejší prejav predniesla podľa kritikov moderátorka a herečka Oprah Winfrey, ktorá na ceremoniáli získala zvláštnu cenu za celoživotný prínos v oblasti filmu.

Väčšina hviezd sa dostavila oblečená v symbolickej čiernej farbe na podporu boja proti sexuálnemu obťažovaniu. "Bezprecedentné more čiernej," komentovala situáciu na červenom koberci pred začiatkom ceremoniálu agentúra AP. Čiernu zvolili aj hviezdy prvej veľkosti ako Meryl Streep, Michelle Williams, Emma Stone alebo Nicole Kidman. Kampaň vlani spustilo obvinenia hollywoodskeho producenta Harveyho Weinsteina zo sexuálneho obťažovania, ktoré voči nemu vznieslo mnoho žien.

Hlavná protagonistka Troch billboardov kúsok za Ebbingom Frances McDormand bola na galavečere ocenená ako najlepšia herečka v kategórii dráma. Film získal aj Zlatý glóbus za najlepší scenár, ktorého autorom je takisto McDonagh. Za výkon vo vedľajšej úlohe v tomto snímku bol ocenený Sam Rockwell.

Počtom premenených nominácií sa "trom billboardom" vyrovnali Big Little Lies, ktoré boli vyhlásené najlepším miniseriálom. Nicole Kidman získala cenu pre najlepšiu herečku v minisérii a ocenení boli aj ďalší herci z tejto temnej komediálnej drámy o len zdanlivo dokonalom živote troch matiek.

Tohtoročným nomináciám na Zlaté glóbusy, ktoré udeľuje Asociácia zahraničných novinárov v Hollywoode, kraľoval film z obdobia studenej vojny Tvár vody režiséra Guillerma del Tora. Mexický filmár nakoniec získal Zlatý glóbus pre najlepšieho režiséra. Film mal sedem nominácií.

Najlepším hercom v kategórii dráma bol vyhlásený Gary Oldman, ktorý stvárnil britského ministerského predsedu Winstona Churchilla vo filme Najtemnejšie hodina.

Najlepší neanglicky hovoriaci film je snímka Odnikiaľ Fatiha Akina. Za najlepšiu komédiu bola vyhlásená Lady Bird (Beruška), ktorá rozpráva o turbulentnom vzťahu matky a dcéry. Predstaviteľka dcéry Saoirse Ronan získala trofej pre najlepšiu herečku v kategórii komédia alebo muzikál. Mužskú kategóriu ovládol James Franco, ocenený bol za výkon v komédii The Disaster Artist (Katastrofálny umelec). Najlepší animovaný film vyhlásila asociácia film Coco.