Ruské úrady zakázali premietať komédiu o Stalinovi

Ruské úrady zakázali premietať komédiu o Stalinovi Reprofoto: youtube В Рейтинге

  

 

 

Ruské úrady zakázali v Rusku premietať britsko-francúzsku filmovú komédiu The Death of Stalin (Stalinova smrť) o boji o moc po smrti komunistického diktátora Josifa Stalina. Ministerstvo kultúry dnes odobralo filmu renomovaného režiséra Armanda Iannucciho povolenie. Film sa mal v ruských kinách premietať od štvrtka 25. januára.

Na film sa hneď po septembrovej premiére v Toronte sťažovali ruskí komunisti, podľa ktorých je protiruský. Iným hodnostárom - napríklad režisérovi Nikitovi Michalkovi - zase prekážalo, aby sa satirická snímka premietala práve v čase, keď sa na začiatku februára oslavuje 75. výročie sovietskeho víťazstva v bitke pri Stalingrade, jednej z kľúčových za druhej svetovej vojny.

Právnici ministerstva vo filme zistili "príznaky extrémizmu", je vraj "zameraný na vyvolávanie nenávisti a zášti a ničenie dôstojnosti ruského (sovietskeho) človeka" a "kriví minulosť, aby obdobie 50. rokov v živote sovietskych ľudí vyvolávalo len hrôzu a odpor".

Tlač podozrieva, že povolenie odobral filmu osobne ruský minister kultúry Vladimir Medinskij, ktorý ešte nedávno vyhlasoval, že v Rusku cenzúra neexistuje.
Nie je to prvý film, ktorý má problémy s ruskými úradmi. V nedávnej minulosti dopadli podobne viaceré filmy, napríklad Borat, Súkromná vojna pána Wilsona, Dieťa 44 či Láska.

Časopis Ogoňok napísal, že komédia, natočená podľa komiksu o Stalinovej smrti, by mohla Rusov naučiť, že strachu sa možno smiať, hoci sa zdá, že k žartom nie je dôvod, a to aj vzhľadom na množstvo stúpencov štátneho násilia. Paradoxne práve komédia podľa recenzenta dokázala ťaživosťou a pochmúrnosťou udalostí vystihnúť lepšie ako mraky historických seriálov z posledných rokoch, vyznievajúce skôr ako poklona "veľkosti doby" a zabúdajúca na utrpenie obetí stalinizmu. V absurdnej tragikomédii totiž všetka pieta k "veľkosti" chýba, a tým sa všetko mení: "V Stalinovej smrti šokuje nie to, čo sa deje (to všetko už sme tak či inak vo filmoch videli), ale to, že všetci, dokonca aj obete, pristupujú ku všetkému ako k niečomu normálnemu. V tom tkvie autentické ovzdušie doby, v ktorej sa iracionálnosť zmenila na obyčaj. " A na tomto pozadí sa kolektívny hrdina - politbyro - trhá a podráža medzi sebou, skrátka "ide o film o podstate moci v podaní jedného z najväčších majstrov politickej satiry v súčasnej kinematografii".

Film sa dostane do slovenských kín v blízkom čase.